Wil je weten hoe aankomend Kamerleden denken over onderwijs, zorgkosten en over de communicatie van de overheid? Zodat je goed voorbereid je stem kan uitbrengen? Kijk dan het Debat in Duidelijke Taal van zaterdag 13 februari terug. De uitzending was toegankelijk en met gebarentolken en ondertiteling.

Terugkijken

Kijk het Debat terug, met gebaren- en schrijftolk of zonder: https://stemjijook.nl/

Drie stellingen en een winnaar van de Eenvoudige Taal-prijs

Tijdens het debat deden de (kandidaat-)Kamerleden hun best om in duidelijke taal te praten over drie stellingen. Stellingen die waren bedacht door mensen met een licht verstandelijke beperking. Over onderwerpen die voor iedereen van belang zijn: onderwijs, zorgkosten en de (on)begrijpelijkheid van de communicatie van de overheid en overheidsorganisaties. Er werd een goed en af en toe fel debat gevoerd en iedereen probeerde dit in eenvoudige taal te doen. Een panel van ervaringsdeskundigen hield tijdens het debat bij wie dit het beste deed. Zij vonden dat dit Lucille Werner (CDA) was en zij won daarmee de Duidelijke Taal-prijs.

Begrijpelijke overheidscommunicatie vindt iedereen belangrijk

De eerste stelling ging over de kosten voor zorg en dat deze omlaag moeten of in ieder geval niet mogen stijgen. Daar zijn de politici het over eens. Ze verschillen wel van mening over de manier waarop dit moet gebeuren. Ook vinden de politici dat mensen met en zonder beperking samen op school moeten zitten. Daarover ging de tweede stelling. Zo leren ze van elkaar en leren ze ook elkaar beter kennen. Hoe dit er in de praktijk uit moet zien verschilt per partij. De derde stelling ging over de communicatie van de overheid en dat deze veel gemakkelijker moet worden. Hier was iedereen het over eens en de politici spraken af hier de komende 4 jaar echt werk van te willen maken.

Veel positieve dingen dus en bijna altijd in duidelijke taal gesproken. Een mooi resultaat van een goed debat. En zeker de moeite waard om te bekijken!

Zelf je stem uitbrengen is een recht voor iedereen

Het Debat werd georganiseerd om te zorgen dat iedereen, dus ook mensen met een licht verstandelijke beperking, kan gaan stemmen. De presentatoren Ellis Jongerius en Michiel van de Zeeuw, beiden werkzaam bij de vereniging LFB, benadrukten in hun gesprek met Jurre Geluk het belang van duidelijke taal. Het is belangrijk dat iedereen goede en duidelijke informatie krijgt. Dit is belangrijk om je voor te bereiden op het stemmen en om te bepalen op wie je wilt stemmen. Want in de praktijk zijn er nog altijd veel mensen die niet gaan stemmen, en dat is niet goed. Iedereen zou zelf moeten kunnen kiezen voor een partij en voor die politicus die bij hem of haar past, dat is een mensenrecht en geldt voor iedereen.

Deel dit bericht