De 17e editie van de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(in), was dit jaar vooral een bont en enthousiast geheel van mensen, bedrijven, organisaties en gemeenten die met het onderwerp, onbelemmerde vrije tijd‚ aan de slag gingen. Waar in aanloop naar de Week nog 150 activiteiten in het land waren aangemeld, groeide dat vlak voor en tijdens de Week uit tot ruim 220 acties voor betere toegankelijkheid.

Dit jaar kreeg de Week een bijzonder karakter. Naast de lokale gehandicaptenplatforms en patiënten- en ouderenorganisaties pakten ook veel ondernemers, brancheorganisaties en gemeenten de handschoen op. Ze gingen volop aan de slag met het onderwerp vrije tijd en toegankelijkheid.
De activiteiten en organisaties waren divers en verspreid over het hele land, met onder meer kleinere en grotere musea, een pretpark, winkeliersverenigingen, een dance-festival en de online app van Ongehinderd die op ruim 400 plekken werd ingezet. Een korte terugblik is te vinden op de website van de Week van de Toegankelijkheid.

Oplossingen duurzaam maken

‚ Het enthousiasme rond deze Week van de Toegankelijkheid is hopelijk een mooi vertrekpunt om voortvarend door te werken aan toegankelijkheid en lokale inclusie‚, zegt Ieder(in)-directeur Illya Soffer. Op veel plaatsen werd nauw samengewerkt met lokale gehandicaptenplatforms en ervaringsdeskundigen. Illya Soffer, Het verbeteren van de toegankelijkheid van Nederland, slaagt alleen met inbreng van mensen met een beperking en hun lokale en landelijke organisaties. Of het nu gaat om het inventariseren van knelpunten, het maken van plannen, of het uitvoeren van concrete verbeteringen. De inbreng van de stem van mensen met een beperking – op alle niveaus – zorgt voor oplossingen die draagvlak hebben, betekenisvol zijn en duurzaam.

Na de Week van de Toegankelijkheid

Tijdens deze editie van de Week van de Toegankelijkheid wisten gehandicaptenorganisaties, ervaringsdeskundigen en ondernemers in veel gemeenten elkaar te vinden op het onderwerp vrije tijd. Het zijn precies ook deze partijen die ook van belang zijn voor de uitvoering van het VN-verdrag Handicap op lokaal niveau. Gemeenten zijn de komende maanden aan zet om met die partijen de lokale inclusie-agenda’s verder vorm te geven; mét de inbreng van ervaringsdeskundigheid.

Voor een indruk van de afgelopen Week, neem een kijkje op de website van de Week van de Toegankelijkheid.

Deel dit bericht

Meer nieuws over