Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is druk bezig met de voorbereidingen voor de Nationale Omgevingsvisie. In deze visie worden de belangrijkste plannen en ambities voor de toekomstige inrichting van Nederland vastgelegd. Daarin komen bijvoorbeeld waterbeheer, natuur en duurzaamheid aan bod. Maar toegankelijkheid dreigde te worden genegeerd. Dat kan natuurlijk niet.

Als voorbereiding op de nationale visie wordt er eerst een Nationale omgevingsagenda gemaakte. Daarin staan per thema, de bouwstenen‚ voor de nationale omgevingsvisie. Om deze bouwstenen te verzamelen, organiseert het ministerie met tal van maatschappelijke organisatie speciale werkplaatsen. Ieder(in) ging ervan uit dat het ministerie ook over toegankelijkheid zo‚ n werkplaats zou organiseren. Maar het ministerie gaf niet thuis.

Werkplaats

Dus heeft Ieder(in) op 30 maart 2016 zelf een werkplaats toegankelijkheid georganiseerd. De werkplaats had een internationaal karakter door deelname van de werkgroep Architecture for All van de International Union of Architects. Deze werkgroep met leden uit vele Europese landen probeert op allerlei manieren de toegankelijkheid van de gebouwde omgeving te bevorderen (via wetgeving, onderwijs etc). Vanuit Ieder(in) was de meedenkgroep Toegankelijkheid, mobiliteit en wonen aanwezig, bestaande uit (ervarings)deskundige leden uit de achterban. Samen hebben ze een bouwsteen toegankelijkheid ontwikkeld. Die is op 8 april verstuurd naar het ministerie.

De bouwsteen gaat ervan uit, dat de toekomstige leefomgeving ingericht moet zijn voor burgers in al hun diversiteit. Dus niet zoals nu: voor de gemiddelde burger. Om dat doel te bereiken moeten er meerdere wegen worden bewandeld.

Bouwplannen toetsen

Ten eerste is het zaak dat er goed bouwwetgeving is. Ten tweede zullen bouwplannen ook vooraf getoetst moeten worden door commissies waarin ook mensen met een beperking zitting hebben. Dit voorkomt dat er gebouwen worden opgeleverd waarbij belangrijke toegankelijkheidsaspecten over het hoofd worden gezien. En tot slot zal toegankelijkheid ook een vast – en liefst integraal – onderdeel moeten worden van opleidingen bouwkunde en planologie.

Hieronder kunt u de bouwsteen downloaden.

937_Bouwsteen_toegankelijkheid_voor_Nationale_Omgevingsagenda.pdf – PDF (128 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over