Na de verkiezingen gaan de politieke partijen in de gemeenten met elkaar gaan onderhandelen over de plannen voor de komende vier jaar. Dit wordt vastgelegd in een nieuw coalitieakkoord. Een goed moment dus om stevige afspraken te maken voor een inclusieve samenleving.
Burgemeesters Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek) en Victor Molkenboer (Woerden), en wethouders Theo Maas (Someren) en Marleen Sanderse (Gooise Meren) deden de oproep. Gemeenten zijn samen met lokale partners een goede aanjager voor de inclusieve samenleving.
Vier acties
De bestuurders maakten ook een overzicht van de instrumenten die een gemeente kan inzetten. Ze boden ook voorbeelden van hoe gemeenten werken aan een inclusieve samenleving.
De bestuurders stellen in hun oproep vier acties voor:
- Neem het VN-verdrag op in de visie en het programma van het nieuwe college.
- Ga de lokale dialoog aan.
- Leg de uitkomsten vast in een lokale inclusieagenda.
- Integreer de uitvoering van het VN-verdrag in breed inclusiebeleid.
Wat kunt u doen
Wilt u ook het toekomstige beleid van uw gemeente beïnvloeden? Ieder(in) heeft tien bouwstenen ontwikkeld die onmisbaar zijn voor een inclusief coalitieakkoord, gebaseerd op artikelen van het VN-verdrag Handicap. In de handleiding Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord (pdf), word-versie leest u stap voor stap hoe u de partijen die onderhandelen kunt benaderen.
Lees hier het bericht van de VNG over dit onderwerp.
Lees hier het bericht van Ieder(in) over Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord.
Meer over het VN-verdrag
Terug naar Home
Foto: VNG, Serge Ligtenberg