Het nieuwe pand van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) is met talrijke aanpassingen volledig toegankelijk gemaakt voor medewerkers met een handicap. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst opende het op donderdag 5 november. Hij werd persoonlijk rondgeleid door de zogenaamde, Kantoorbende‚ (gehandicapte en niet-gehandicapte werknemers van de toekomst). Samen met Famous Friend van NSGK, Lucille Werner, overhandigden zij de minister, Tien tips voor een toegankelijk kantoor. Hij kan ze goed gebruiken bij de aanpassing van het Bouwbesluit en de plannen voor verbetering van de toegankelijkheid van gebouwen.

Een inspiratiebron

De directeur van NSGK, Ingrid Tuinenburg, hoopt dat NSGK een inspiratiebron is. “Niet alleen voor minister Blok als hij het Bouwbesluit aanpast, maar ook voor de werkgevers, ontwikkelaars en architecten die nu de kantoren bouwen waar, onze‚ kinderen met een handicap in de toekomst graag willen werken.” Ze is heel tevreden met het eindresultaat. “Het is een fijn pand, heel vrolijk en licht. Het is een verbetering in alle opzichten geworden, niet alleen in toegankelijkheid. Het is een prettige werkplek.” Ze benadrukt wel dat er nog een lange weg te gaan is. “Tijdens onze zoektocht naar dit pand hebben we gezien hoe slecht toegankelijk de meeste gebouwen zijn, zelfs nieuwbouw.”

Een volledig toegankelijk kantoor

NSGK wilde een volledig toegankelijk pand voor gehandicapte werknemers en bezoekers, wat zou voldoen aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITs). Alle betrokken partijen waren daarvan op de hoogte. NSGK heeft op advies van PBTconsult (zelfstandig ingenieursadvies- en toetsbureau voor fysieke toegankelijkheid) verschillende aanpassingen gedaan om haar gebouw volledig toegankelijk te maken.

Alles wat in het gebouw bereikbaar moet zijn, is laag bevestigd, of in hoogte verstelbaar. Daarnaast hangen er duidelijke pictogrammen, waardoor de bewegwijzering ook begrijpelijk is voor mensen met een verstandelijke beperking. Alle ruimtes zijn voorzien van geluidsabsorberende platen voor mensen die slechthorend zijn. En zowel het aanrecht als de bovenkastjes in de keuken zijn in hoogte verstelbaar, zodat ook iemand in een rolstoel erbij kan. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele aanpassingen die NSGK voor elkaar heeft gekregen.

ITs-keurmerk

Willem Jagersma van PBTconsult, NSGK wilde dat het pand zou voldoen aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITs) en heeft alle partijen die bij het project betrokken waren dit ook vanaf het begin duidelijk gemaakt. PBTconsult heeft als toegankelijkheidsadviseur alleen nog maar op enkele specifieke punten hoeven bij te sturen of te overtuigen van het nut en de noodzaak van een toegankelijk kantoorpand. Formeel heeft het kantoor daarom het ITS-Keurmerk ontvangen. Maar NSGK zelf verdient vanwege haar standvastige opstelling het keurmerk eigenlijk ook.

Kosten vallen reuze mee

Ingrid Tuinenburg: “Op het moment dat je zo‚ n inrichting doet, vallen de kosten reuze mee omdat je het meeneemt in de verbouwing. Achteraf iets aanpassen kost altijd meer geld. Het is ook daarom zo goed dat in het nieuwe Bouwbesluit veel meer rekening wordt gehouden met toegankelijkheid.”

Terug naarHome

Deel dit bericht

Meer nieuws over