Sommige mensen hebben voor hun werk meer begeleiding of aangepaste werkplek nodig. Waar moet je zijn als je zo'n -beschutte' werkplek zoekt? Voorheen ging dat via de gemeente. Vanaf 1 januari 2017 kun je voor beschut werk ook direct bij het UWV aankloppen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om eenvoudig inpakwerk, maar ook om hoogwaardig productiewerk, zoals het maken van printplaten.

Het UWV beoordeelt of mensen in aanmerking komen voor zo’n werkplek. Dat is niet veranderd. Wel nieuw is dat je zelf rechtstreeks een aanvraag voor beschut werk kunt indienen bij het UWV. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor voldoende aanbod van beschutte werkplekken.

Hoe aanvragen?

Een beoordeling voor beschut werk kunt u aanvragen door dit formulier in te vullen en op te sturen naar het UWV. Bij vraag 1.2 kunt u aangeven dat het gaat om een -advies indicatie beschut werk’. Stuur het deel met de algemene vragen, het deel met de medische vragen en eventuele aanvullende bijlagen naar:

UWV
Postbus 2441
100 CK Amsterdam

Bij een positieve beoordeling door het UWV gaat u naar uw gemeente en bekijkt u samen met uw gemeente welk werk bij u past en hoeveel uur u gaat werken. Het is goed om te weten dat het gaat om een baan met salaris bij de gemeente of een andere werkgever, tegen in ieder geval het minimumloon. Samen met u kijkt uw gemeente welke extra begeleiding of aanpassingen van het werk nodig zijn, zodat u uw werk goed kunt doen.

Deel je ervaringen

Ieder(in) is benieuwd wat uw ervaringen op weg naar of met het beschut werk zijn. U kunt uw ervaringen telefonisch met ons delen via het Nationale Zorgnummer: 0900 – 2356 780.

Mensen die aanvullende vragen hebben over het aanvragen van een beoordeling voor beschut werk kunnen contact opnemen met hun gemeente, het UWV of met de onafhankelijke cliëntondersteuning in hun gemeente. De onafhankelijke cliëntondersteuner is er voor u en kan u helpen bij het aanvragen van de beoordeling. Vraag ernaar bij het UWV of bij uw gemeente.

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over