Patiëntenverenigingen spelen een steeds belangrijkere rol bij het overbrengen van relevante informatie over aandoeningen aan patiënten. Ook informeren zij hun leden over hun rechten. Maar hoe zorg je dat je als patiënt een goed gesprek kunt voeren met je zorgverlener? Verschillende patiëntenverenigingen, waarvan een groot deel lid van Ieder(in), hebben daarom de website Slimopkomenvoorjezelf.nl gebouwd.

Op deze website leren patienten welke gesprekstechniek goed bij ze past en worden tips gegeven over hoe een patient kennis kan inzetten op een manier die bij iemand past. En op een manier die werkt. Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, is binnen het samenwerkingsverband initiatiefnemer van slimopkomenvoorjezelf.nl: “Wij zagen dat patiënten kennis soms als wapen inzetten bij hun arts. Dat helpt niet. Daarom vind ik dat we als patiëntenverenigingen ons niet alleen verantwoordelijk moet voelen voor het juiste kennisniveau van patienten, maar ook dat we ze leren hoe je deze kennis op de juiste manier inzet. Dat er binnen de zorgrelaties ook echt naar elkaar geluisterd kan worden. Het is mijn overtuiging dat dit een belangrijke rol speelt in het laten slagen van patiëntenparticipatie; niet aan de beleidstafel, maar in de spreekkamer zelf.”

De volgende patiëntenverenigingen, met ondersteuning van het Ministerie van VWS, hebben de handen ineen geslagen: Vereniging van Mensen met Brandwonden, Whiplash Stichting Nederland, Vereniging ME/CVS Stichting Nederland, Q-uestion Stichting voor Mensen met Q koorts, Nederlandse Vereniging voor Lymepatienten en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. De komende jaren zullen de patiëntenorganisaties de tool evalueren en het effect meten.

Dit is een initiatief van een aantal lidorganisaties van Ieder(in).

Meer informatie op: www.slimopkomenvoorjezelf.nl

Deel dit bericht

Meer nieuws over