Veel jongvolwassenen met een meervoudige beperking die thuis wonen hebben nog altijd geen vaccinatie oproep gekregen. Ondanks hun kwetsbare gezondheid. Ieder(in)-directeur Illya Soffer bij Radio 1, Nieuws en Co: "Stop met dit gehannes."

Het gaat om een groep mensen met een meervoudige beperking die thuis woont. Dus niet in een zorginstelling. “Het Nederlandse geknip en geplak in het zorgstelsel, daar zijn zij de dupe van”, zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in).

Geen behandelend arts, geen vaccinatie

Voor Renate is deze situatie heel herkenbaar. Haar 23-jarige dochter Amber heeft een meervoudige beperking. Ze is verstandelijk beperkt en heeft spierspasmes. Renate verzorgt haar dochter thuis en Amber heeft geen behandeld arts. Daardoor komt ze ondanks haar zeer kwetsbare gezondheid niet in aanmerking voor een vaccinatie. “Je wordt er moedeloos van. Waarom worden deze kwetsbaren niet gezien?”, zegt ze bij Nieuws en Co.

Huisartsen

“Dit moet gewoon stoppen”, zegt Soffer. “Dit zijn huishoudens die als een kaartenhuis in elkaar kunnen storten als iemand besmet raakt. Huisartsen hebben daar een rol in.” Ieder(in) stelt deze problemen aan orde in het overleg met onder meer het ministerie. “Wij nemen dit mee aan de tafel om te zeggen dat dit gehannes en gespeel met mensenlevens moet stoppen.”

De uitzending van Nieuws en Co kun je hier terugluisteren.

Deel dit bericht

Meer nieuws over