Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

03 dec 2012

Minister komt afspraken toegankelijke websites niet na

Vorige week heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer per brief geïnformeerd dat hij het niet redt om alle overheidswebsites voor het einde van 2012 versneld toegankelijk te maken. Dit in tegenstelling tot eerdere toezeggingen van zijn voorganger. De CG-Raad, de Stichting Accessibility, Stichting Waarmerk drempelvrij.nl en Bartiméus zijn verontwaardigd over dit nieuws en doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om de toegang tot online overheidsinformatie voor iedereen te garanderen.

Het is nog steeds hard nodig om de toegankelijkheid van overheidswebsites te verbeteren. Op dit moment voldoet nog steeds maar 4% van de bijna 1000 websites van de rijksoverheid aan de eisen. Bij gemeenten is het beeld niet veel beter: zo’n 10% voldoet aan de minimale eisen.

In strijd met VN-Verdrag
De beleidswijziging betekent dat de Nederlandse overheid afstand neemt van de internationale standaard voor webtoegankelijkheid. Hier worden met name doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden de dupe. Ook is het vernieuwde beleid in strijd met het VN-Verdrag voor de rechten voor mensen met een beperking dat de overheid binnenkort zal ratificeren. 

Meer over Toegankelijke informatie