Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

16 sep 2014

Inkomensverlies chronisch zieke kan oplopen tot 4000 euro

betalen_bij_kassa

De miljoenennota betekent slecht nieuws voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten. Velen gaan er honderden euro’s op achteruit door de maatregelen van het kabinet. Hier bovenop komen in 2015 ook nog bezuinigingen in de eigen gemeente. De netto inkomensachteruitgang kan dan zelfs oplopen tot 4000 euro per jaar. Dat blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van Ieder(in), het netwerk van chronisch zieken en mensen met een beperking.

Het kabinet verhoogt in 2015 de eigen bijdragen voor zorg en ondersteuning met 50%. Dit leidt bij een miljoen chronisch zieken en gehandicapten tot fors inkomensverlies, terwijl de koopkracht voor de gemiddelde Nederlander stijgt.

Het hardst getroffen worden chronisch zieken met een inkomen tussen de 23 duizend en 50 duizend euro bruto. Zij gaan er netto tussen de 200 en 1600 euro per jaar op achteruit.

Bezuinigingen gemeente
Het inkomensverlies zal voor veel mensen echter nog veel hoger uitpakken. Veel gemeenten gaan in 2015 bezuinigen op huishoudelijke hulp. Inkomens boven het minimum zullen die hulp in veel gevallen zelf moeten gaan betalen.

Het Nibud heeft ook hiervan de koopkrachteffecten berekend. De effecten zijn schrikbarend. Het koopkrachtverlies kan dan zelfs oplopen tot meer dan 4000 euro per jaar.

Onverantwoord
Directeur Illya Soffer van Ieder(in): ‘Deze ontwikkeling is onaanvaardbaar. Opnieuw wordt over het hoofd gezien dat chronisch zieken en gehandicapten op meerdere niveaus met bezuinigingen te maken hebben. Veel mensen komen hierdoor in financiële problemen. Dit kan leiden tot sociaal isolement en juist minder participatie. Sommigen zien zelfs af van noodzakelijke zorg. Zowel het kabinet als gemeenten moeten hiermee aan de slag.’
 

Iederin(in) in de media

Lees het artikel 'Zwaksten hard getroffen' op de NOS-site

Luister naar Illya Soffer op Radio 1 (item start op 1.50.27)

Nibud

Nibud: Koopkrachtverandering van chronisch zieken en gehandicapten 2014-2015 (pdf)

In de eigen berichtgeving benoemt het Nibud ook expliciet de koopkrachtdaling voor huishoudens met zorgkosten.