Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

02 feb 2015

Informatie over de verkiezingen van 18 maart in eenvoudige taal

Vrouw die stembiljet in stembus doet

Op de website ‘Stem jij ook’  is veel informatie  over verkiezingen op 18 maart voor de Provinciale Staten en Waterschappen.  De website richt zich op mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk lerenden. De informatie is in gemakkelijk te begrijpen taal geschreven en er wordt gebruik gemaakt van veel beeldmateriaal. Er is onder andere een krant uitgegeven.  De speciale verkiezingskrant is gratis via de website  te downloaden én in print te bestellen.

Op 18 maart  zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Iedere Nederlander boven de 18 jaar mag stemmen. Ook mensen met een licht verstandelijke beperking. Toch zijn velen van hen zich vaak niet bewust dat ze - net als elke andere burger - deel kunnen nemen aan democratische besluitvorming. Daarom hebben Ieder(In), MEE Nederland, en ProDemos een aantal jaar geleden het initiatief genomen om onder de noemer ’Stem jij ook?’ mensen met een licht verstandelijke beperking en de lokale politiek dichter bij elkaar te brengen.

Verkiezingskrant
In de speciale verkiezingskrant wordt op aantrekkelijke manier, met korte teksten en veel illustraties en ook een filmpje, uitleg gegeven over de verkiezingen voor de provinciale Staten en Waterschappen. Ok wordt uitgelegd dat we via de provinciale Staten de Eerste Kamer keizen (indirecte verkiezingen)

De krant begint met een uitleg over het stemrecht en waarom stemmen zo belangrijk is. Ook wordt ingegaan op het stemproces: Waar moet je naar toe om te stemmen? Hoe gaat het er  in het stemhokje aan toe? Hoe ziet een stembiljet eruit? Daarnaast is er inhoudelijke informatie over de Provinciale Staten, eerste Kamer (die door de Provinciale Staten worden gekozen) en de Waterschappen. Wat houdt hun werk in? En op wat voor manier we daar in ons dagelijks leven mee te maken hebben?

Downloaden of bestellen
De krant is gratis te downloaden via www.stemjijook.nu. Liever een papieren exemplaar in handen?  Tegen verzendkosten zìjn de kranten in pakketten van 25 stuks te bestellen  in de webshop.


Meer over Verkiezingen (u gaat naar Thema's)
Terug naar Home
 

Bron afbeelding: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com