Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

04 feb 2016

Het kan nog steeds: zorgkosten terug via de belasting

Man achter computer

Leven met een ziekte of beperking brengt extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor zorg, vervoer, hulpmiddelen of extra gezinshulp. Die kosten zijn voor een deel nog steeds aftrekbaar via de belasting. De website Meerkosten.nl legt heel precies uit hoe dat moet. De website geeft ook informatie over het naderende einde van de blauwe enveloppe.

In begrijpelijke taal geeft Meerkosten.nl uitleg over het invullen van de belastingaangifte 2015. Rekenvoorbeelden verduidelijken hoe u gemaakte kosten terug kunt verdienen. Dat kan soms oplopen tot honderden euro’s. Hoe hoog het bedrag is dat u terug kunt krijgen, hangt af van uw zorgkosten, uw inkomen en het inkomen van een eventuele fiscale partner.

Dubbel voordeel
Aangifte doen loont vaak dubbel. U krijgt namelijk niet alleen belastinggeld terug. Door de aftrek wordt uw inkomen voor de berekening van eigen bijdragen voor zorg, hulp of voorzieningen lager. Daardoor gaan ook die eigen bijdragen naar beneden. Mogelijk krijgt u ook meer zorgtoeslag of huurtoeslag.

Meer belastingvoordelen
Meerkosten.nl geeft niet alleen informatie en praktische tips over de aftrek via de aangifte inkomstenbelasting, maar ook over andere belastingvoordelen zoals de jonggehandicaptenkorting, de extra startersaftrek voor ondernemers met een arbeidshandicap, de aftrek van premies voor lijfrentes voor een gehandicapt (klein)kind en nog veel meer.

Einde blauwe enveloppe: stap voor stap
Eind 2015 is het parlement akkoord gegaan met de Wet elektronisch berichten­verkeer Belastingdienst. Die wet bepaalt dat de Belastingdienst geen papieren brieven of aangiftebiljetten meer hoeft te gebruiken, maar alleen nog digitaal (via de computer) met u communiceert. Deze wet wordt stap voor stap ingevoerd. Dit jaar en volgend jaar kunt u uw aangifte inkomensbelasting nog steeds doen met een papieren P-biljet.

Ieder(in) voert samen met de Nationale Ombudsman en andere organisaties overleg met de Belastingdienst om de belastingaangifte ook na 2017 voor iedereen toegankelijk te houden.

Brochure
De informatie van Meerkosten.nl is ook te raadplegen in een brochure. Deze brochure Belastingvoordeel 2015 kunt u vanuit de webwinkel van Ieder(in) downloaden als pdf.

U kunt de downloadbare versie hieronder downloaden.
Deze versie is ook in de webwinkel te downloaden.

 

Website Meerkosten.nl
Meer over Meerkosten (u gaat naar Thema’s)
Meer over Geldzaken (u gaat naar Thema’s)

Downloads