Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

11 feb 2016

’Mensen ervaren de eigen bijdrage als boete voor hun handicap’

Foto Illya Soffer

“Mensen ervaren de eigen bijdrage als boete voor hun handicap.” Dat zei Illya Soffer in  Nieuwsuur. Het tv-programma besteedde uitgebreid aandacht aan het onderzoek van Ieder(in) en Binnenlands Bestuur naar de eigen bijdragen.   

Uit het onderzoek bleek dat veel mensen zorg mijden door de hoge eigen bijdragen die gemeenten vragen. Nieuwsuur liet een echtpaar aan het woord waarvan de vrouw hersenletsel heeft. Zij kon niet meer naar de dagbesteding vanwege de hoge kosten. Haar man stond er nu helemaal alleen voor.

In het programma wezen veel politici erop dat vooral middeninkomens hard getroffen worden door de eigen bijdragen. Zij vallen buiten alle compensatieregelingen. Renske Leijten van de SP heeft inmiddels een Kamerdebat over het onderzoek aangevraagd.

Ga hier naar de uitzending. Het item begint na 10.53 minuten

Binnenlands Bestuur heeft politici om een reactie gevraagd op het onderzoek.


Zie ook ons artikel van gisteren waarin Soffer gemeenten oproept beter te kijken naar de financiële draagkracht van mensen die zorg aanvragen en daar de eigen bijdrage op af te stemmen. Ook in hun eigen belang. “Als mensen noodzakelijke zorg niet meer kunnen betalen, gaat het mis. Hun problemen verergeren en op den duur komen ze in veel duurdere voorzieningen terecht.”


Meer over Wmo (u gaat naar Thema's)
Terug naar Home