Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

02 okt 2017

14 koplopers voor betere cliëntondersteuning

Groep lopende mensen waarvan een aan kop loopt

Gemeenten hebben de plicht om onafhankelijke cliëntondersteuning aan te bieden. In de praktijk is dit nog niet overal goed geregeld. 14 gemeenten die vernieuwend bezig zijn met cliëntondersteuning laten komend jaar aan collega-gemeenten zien hoe zij werken. De aftrap hiervan is op vrijdag 6 oktober in het gemeentehuis van Stichtse Vecht in Maarssen.

Het project Koplopers Cliëntondersteuning moet bijdragen aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning. De 14 koplopergemeenten gaan elk in hun regio hun visie en aanpak verspreiden. Dit doen ze met praktijkverhalen en door te laten zien wat goed kan werken. De koplopergemeenten zijn: Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde), Meppel, Almelo, Ommen-Hardenberg, Almere, Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne, Helmond en Maastricht. Hieronder staat een overzicht wat de aanpak is van de koplopers.

Wat doet de cliëntondersteuner?
Mensen die levensbreed en levenslang zorg of ondersteuning nodig hebben om mee te kunnen doen, vinden vaak maar met moeite de juiste weg. Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen mensen de weg wijzen langs alle loketten en regelingen. Zij kunnen hulp bieden bij vragen over wonen, werk, leren, vervoer en inkomen. Goede cliëntondersteuning helpt ook bij het verhelderen van de hulpvraag, meedenken over oplossingen en het aanvragen van passende ondersteuning en zorg. Onafhankelijke clientondersteuning moet gratis worden aangeboden. 

Het kan beter
Gemeenten zijn vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het organiseren van integrale onafhankelijke cliëntondersteuning. Zorgkantoren hebben die verantwoordelijkheid voor mensen die een beroep moeten doen op de Wet langdurige zorg (Wlz). Uit onderzoek blijkt dat deze ondersteuning nog niet in alle gemeenten goed is georganiseerd. Het aanbod is versnipperd, niet altijd goed vindbaar en herkenbaar. In de uitvoering kan het dus beter.

Initiatiefnemers
Het project Koplopers Cliëntondersteuning is een initiatief van de VNG met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, met financiering door het ministerie van VWS. Movisie ondersteunt het project.

Downloads

Download het bestand Werkwijze Koplopers

word / 2017-10-05

Download het bestand Werkwijze Koplopers

pdf / 2017-10-04