Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

08 nov 2017

Zelf beschut werk aanvragen is een succes

man in rolstoel draait aan een werkbank

Sinds begin dit jaar kunnen mensen met een zware arbeidsbeperking zelf beschut werk aanvragen bij het UWV. Voorheen ging dat uitsluitend via de gemeente. Ruim 60 procent van de eigen aanvragen is gehonoreerd.

Onder deze regeling dienden afgelopen jaar ruim 1.200 mensen zelf een aanvraag in bij uitvoeringsorganisatie UWV. Bijna 740 aanvragen werden toegekend, blijkt uit de Rapportage Beschut Werk van het UWV.

Beschut werk is bedoeld voor mensen die veel begeleiding of aanpassingen van de werkplek nodig hebben. Meestal gaat het om werkplekken die niet door gewone werkgevers kunnen worden aangeboden.

Gemeente
Aanvragen via de gemeente kan ook nog, maar die maakt soms andere keuzes, zoals mensen sneller verwijzen naar dagbesteding in plaats van naar beschut werk. Daarbij kan het langer duren voordat het advies is behandeld, omdat er een extra partij tussen zit.

Hoe aanvragen?
Meer informatie over aanvragen bij het UWV vindt u hier: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/beoordeling-arbeidsvermogen/welke-ondersteuning-kan-ik-krijgen/index.aspx

Bij een positief advies van het UWV gaat u naar uw gemeente en bekijkt u samen met uw gemeente welk werk bij u past en hoeveel uur u gaat werken. Het is goed om te weten dat het gaat om een baan met salaris bij de gemeente of een andere werkgever, tegen in ieder geval het minimumloon. Samen met u kijkt uw gemeente welke extra begeleiding of aanpassingen van het werk nodig zijn, zodat u uw werk goed kunt doen.

Deel je ervaringen
Ieder(in) is benieuwd wat uw ervaringen op weg naar of met het beschut werk zijn. U kunt uw ervaringen telefonisch met ons delen via het Nationale Zorgnummer: 0900 23 56 780.

Hulp bij aanvragen
Mensen die aanvullende vragen hebben over het aanvragen van een beoordeling voor beschut werk kunnen contact opnemen met hun gemeente, het UWV of met de onafhankelijke cliƫntondersteuning in hun gemeente. De onafhankelijke cliƫntondersteuner is er voor u en kan u helpen bij het aanvragen van de beoordeling. Vraag ernaar bij het UWV of bij uw gemeente.

 

Downloads