Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

19 jun 2018

Stop het onnodig wisselen van medicijnen

Potje waar medicijnen uitkomen

Minister Bruins moet met patiënten, experts, artsen en apothekers een lijst opstellen van medicijnen die niet mogen worden gewisseld zonder medische noodzaak. Dat schrijven Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Deze week praten zij over geneesmiddelen.

Ongeveer een miljoen patiënten krijgen per jaar in de apotheek een ander medicijn dan het geneesmiddel dat de dokter op het recept zette. Sommige patiënten overkomt dat zelfs verschillende keren in een jaar.

Wisselen van medicijnen kan grote gevolgen hebben voor patiënten, zo bleek uit eerder onderzoek van veertien patiëntenorganisaties onder bijna tweeduizend patiënten. Ruim een derde voelt zich zieker na omzetting naar een ander merk dan hun vertrouwde medicijn. Bijna een kwart van de mensen moest hierdoor een extra medisch onderzoek ondergaan.

Ieder(in) en de Patiëntenfederatie vragen de Kamer en de minister om tevens te garanderen dat als er ’medische noodzaak’ op het recept staat, dit middel ook echt wordt verstrekt door de apotheek. Dat is nu lang niet altijd het geval.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer (pdf), (word-bestand)