Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

Lokaal nieuws

Hieronder vindt het overzicht van ons Lokaal nieuws. Onder Lokaal nieuws vindt u berichten die met name interessant zijn voor mensen die lokaal actief zijn, bijvoorbeeld als belangenbehartiger bij een platform of als lid van een Wmo- of cliëntenraad.

Nov

14 nov 2019

Nieuwe koplopergemeenten cliëntondersteuning zijn bekend

20 nieuwe koplopergemeenten presenteerden gisteren hun aanpak voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Cliëntondersteuning helpt passende zorg of hulp te regelen.

06 nov 2019

Gelijk is Gelijk: Meld je nu aan

De tweede editie van de Nationale Netwerkdag Gelijk is Gelijk vindt plaats op 3 december 2019. Zet Gelijk is Gelijk in je agenda en meld je nu aan.

Publiek 1ste editie Gelijk is Gelijk
06 nov 2019

Ervaring met belastingaangifte en specifieke zorgkosten?

Heeft u of uw vereniging ervaring met het invullen van belastingaangiften voor mensen die meerkosten hebben op het gebied van ziekte of handicap? Of u heeft binnen uw gemeente ervaring met het ondersteunen van mensen bij hun inkomenssituatie en het gebruik van lokale regelingen? Denk - eenmalig – met ons mee over het actualiseren van Meerkosten.nl.

Portemonnee met briefgeld

Oct

11 okt 2019

Toegankelijkheid gemeentewebsites scoort onvoldoende

Uit onderzoek van bureau Stuurlui blijkt dat slechts 23 procent van de homepagina’s van gemeentewebsites toegankelijk is. Alarmerend, vindt Ieder(in). Attendeer je gemeente op de mogelijkheid om bij Stuurlui het rapport van de eigen website op te vragen. Zo agendeer je het onderwerp rechtstreeks bij jouw gemeente. In het rapport staan ook tips om de homepagina beter toegankelijk te maken.

iemand achter laptop
09 okt 2019

Aanmeldperiode voor nieuwe koplopergemeenten cliëntondersteuning verlengd

Voor het Koploperproject onafhankelijke cliëntondersteuning worden gemeenten gezocht die samen met inwoners en professionals werk willen maken van goede onafhankelijke cliëntondersteuning. De aanmeldperiode is verlengd van 7 tot 25 oktober 2019.

02 okt 2019

Week v. d. Toegankelijkheid start 7 oktober met veel natuur en cultuur

Even naar een museum, naar een concert of de natuur in is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Voor bijna twee miljoen mensen met een beperking is dat een stuk lastiger. Ieder(in) organiseert daarom voor de 19e keer de Week van de Toegankelijkheid. De start is aanstaande maandag 7 oktober. Centraal dit jaar staat toegankelijkheid van cultuur en natuur.

Sep

08 sep 2019

Gezocht: nieuwe koplopers onafhankelijke cliëntondersteuning

De aanmeldingen zijn gestart voor nieuwe koplopergemeenten cliëntondersteuning. Onafhankelijke cliëntondersteuning kan mensen helpen om zorg of andere hulp zorg zo goed mogelijk te regelen. Voor het Koploperproject worden nieuwe gemeenten gezocht die samen met inwoners en belangenbehartigers, gehandicapten- of patiëntenorganisaties werken aan betere cliëntondersteuning.

Aug

28 aug 2019

Hoe kom je tot een goed ondersteuningsplan? Zes praktijkvoorbeelden

In een ondersteuningsplan staan afspraken die zijn gemaakt met de zorgaanbieder over de invulling van de zorg en ondersteuning. Hoe komt zo’n plan vanuit de behoefte van mensen zelf tot stand? Hoe pak je dat samen aan? Hieronder enkele goede voorbeelden uit de praktijk.

26 aug 2019

Minister: 'Voorkom te kortdurende indicaties voor Wmo en Jeugdwet'

Gemeenten moeten inwoners op tijd informeren als hun indicatie voor zorg of ondersteuning uit de Wmo of Jeugdwet afloopt. Bovendien mogen indicaties niet te kortdurend zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer.

12 aug 2019

In de media - Binnenlands Bestuur: 4 gemeenten gaan weer indiceren op uren

De Noord-Brabantse gemeenten Boxtel, Haaren, Sint Michielsgestel en Vught gaan per 2020 stoppen met resultaatgericht indiceren in de Wmo, meldt Zorgvisie.

Jul

31 jul 2019

Wirwar van 27 verschillende regelingen voor inkomensondersteuning

Gezinnen die moeilijk rondkomen en inkomensondersteuning nodig hebben, kunnen te maken krijgen met maar liefst 27 verschillende regelingen. Dit blijkt uit de recent verschenen factsheet Bestaanszekerheid in Nederland van Divosa, de organisatie van gemeentelijke directeuren Sociaal Domein.

25 jul 2019

Heeft uw gemeente al een gemeentelijke zorgverzekering?

Een gemeentelijke zorgverzekering kan voor mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen aantrekkelijk zijn. Biedt uw gemeente nog geen gemeentelijke zorgverzekering aan? Lees ons geactualiseerd informatieblad over de gemeentelijke zorgpolis en ga met uw gemeente in gesprek.

22 jul 2019

Bijeenkomst 3 september: voor betere onafhankelijke cliëntondersteuning

Wat kun je als lokale belangenbehartiger doen voor betere cliëntondersteuning in jouw gemeente? Op dinsdag 3 september organiseert Ieder(in) een bijeenkomst voor lokale belangenbehartigers, ervaringsdeskundigen en (cliënt)vertegenwoordigers van de Koplopergemeenten Cliëntondersteuning.

02 jul 2019

Cursus Politiek Actief: pilot voor mensen met een beperking

Dit najaar organiseren ProDemos en Ieder(in) een speciale pilot van de cursus Politiek Actief voor de gemeente. Deze pilot is bedoeld voor mensen met een auditieve, visuele en/of fysieke beperking. We organiseren deze versie van Politiek Actief in Utrecht, Den Bosch en Katwijk.

Jun

20 jun 2019

Aan de slag met de omgevingsvisie

Veel gemeenten zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een omgevingsvisie. Toegankelijkheid is opgenomen in de wettekst van de Omgevingswet. En daarmee is de inbreng mensen met een beperking bij de ontwikkeling onmisbaar. Bent u al in gesprek met uw gemeente?

20 jun 2019

Gemeenten hebben beschut werk niet op orde

Het gaat niet goed met het beschut werk in Nederland. Ieder(in), MIND, Mobility en de LCR roepen daarom adviesraden op om aan hun eigen gemeente kritische vragen te stellen over de uitvoering van beschut werk.

May

10 mei 2019

Eindelijk voldoende toiletten in centrum Amsterdam en Utrecht

De gemeenteraden van Amsterdam en Utrecht hebben deze week unaniem besloten dat er om de 500 meter een toilet moet komen in hun binnensteden en op andere drukke plekken in de stad.

Apr

01 apr 2019

Vrijwilligersprijs voor Platform Gehandicapten Westland

Ieder(in) feliciteert Platform Gehandicapten Westland met het winnen van de Vrijwilligersprijs 2018. De jury roemt het bestuur van Platform Gehandicapten Westland, en in het bijzonder voorzitter Annemiek Koremans, om haar tomeloze, enthousiaste en veelzijdige inzet.

Feb

14 feb 2019

Mooi Vlaams voorbeeld: het breed onthaal

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), bezocht vorig jaar met een aantal zorgbestuurders onze Zuiderburen om kennis te maken met het zorgsysteem aldaar. Vlaanderen heeft één toegang tot zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking, genaamd: het breed onthaal.

14 feb 2019

Aan de slag met onafhankelijke cliëntondersteuning

Onafhankelijke cliëntondersteuning helpt mensen gratis en laagdrempelig bij het vinden en regelen van (levensbrede) zorg en ondersteuning. MIND, Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland brengen in beeld wat het is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Jan

11 jan 2019

Gemeenten gaan levering hulpmiddelen verbeteren

Hulpmiddelen zijn voor mensen met een ziekte of beperking essentieel om zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen. Gemeenten verstrekken veel van deze voorzieningen onder de Wmo en maken hiervoor afspraken met leveranciers. In het verleden ging hierbij het nodige mis. De nieuwe Handreiking inkoop hulpmiddelen moet hierin verbetering brengen.

03 jan 2019

10 vragen over het Wmo-abonnementstarief

Vanaf 1 januari 2019 verandert de eigen bijdrage voor de gemeentelijke hulp, zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per 4 weken. Ieder(in) krijgt veel vragen over het Wmo-abonnementstarief, daarom zetten we de meest gestelde vragen op een rij.