De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt komende tijd alle facturen van zorgverleners uit, ook al zijn hun zorgcontracten nog niet goedgekeurd. Dit om te zorgen dat mensen noodzakelijke zorg en ondersteuning blijven ontvangen. In een later stadium wordt beoordeeld of betaling terecht was. Nieuwsuur besteedde gisteravond aandacht aan het noodscenario. Illya Soffer zegt in de uitzending dat dit noodscenerio de onzekerheid bij pgb-houders niet wegneemt. Zo is er nog steeds grote onzekerheid over goedkeuring van contracten en de hoogte van vergoedingen. Ook is het vaak moeilijk om contact te krijgen met de SVB.

Sinds 1 januari geldt het trekkingsrecht: pgb-houders krijgen hun budget niet meer op hun eigen rekening gestort. De SVB beheert het budget en verzorgt de uitbetaling aan gecontracteerde zorgverleners. Het werkt als volgt: de budgethouders stelt het contract met zijn zorgverlener op en stuurt dit naar de SVB. Als de SVB akkoord is met het contract en het tarief, wordt de zorgverlener maandelijks uitbetaald voor geleverde zorg. De schoen wringt bij de enorme hoeveelheid zorgcontracten die de SVB in korte tijd moet verwerken.

Te veel, te complex

Men rekende op zo’n 240 000 zorgcontracten (gemiddeld anderhalf per budgethouder), maar in de praktijk zijn het er veel meer. Sommige budgethouders hebben wel met tien zorgverleners te maken. Het gevolg is een grote achterstand in de verwerking van de contracten. VWS en SVB hebben de omvang en complexiteit van de hele operatie klaarblijkelijk zwaar onderschat.

Continuïteit

Er zijn zorgverleners die al zijn gestopt met ondersteuning aan cliënten omdat er geen garantie is dat zij voor de geleverde zorg worden betaald. Een moeder vertelde in de uitzending dat zij de zorg voor haar zoon stopzet totdat er duidelijkheid is. Het gaat daarbij niet alleen om het wel of niet goedkeuren van het zorgcontract, maar ook om het tarief dat de zorgverlener kan doorberekenen.

Voor de uitzending van Nieuwsuur klik hier

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over