Mensen met een visuele, motorische of verstandelijke beperking kunnen nauwelijks terecht op gemeentewebsites. Dus mensen die bijvoorbeeld niet goed kunnen zien of horen, moeite hebben met ingewikkelde teksten of geen muis kunnen gebruiken. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. Van de 393 onderzochte gemeenten voldoet slechts 7% aan de standaarden van toegankelijkheid. Dit betekent dus dat bijna alle gemeentewebsites onvoldoende toegankelijk zijn.

Een aantal gemeenten heeft wel aangegeven dat zij werken aan verbetering. Maar een aantal helemaal niet. Terwijl begin 2015 alle gemeentewebsites voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn.

In strijd met VN-Verdrag

De overheid gaat haar verantwoordelijkheid uit de weg om alle overheidsdiensten voor iedereen toegankelijk te maken en neemt hiermee afstand van de internationale standaard voor web toegankelijkheid. Dit is in strijd met het VN-Verdrag voor de rechten van de mens. Hier worden met name doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden de dupe van.

Artikel op website College voor de rechten van de mens

Deel dit bericht

Meer nieuws over