Weg met de vereniging?‚ was het motto van de Open Dag van dit jaar. Ruim honderd aanwezigen luisterden gisterenmiddag (13 april) naar de sprekers op het podium en op de zeepkisten die hun licht lieten schijnen op het verenigen anno 2016. Onderling werd volop gebrainstormd, gediscussieerd - en gelachen! - over hoe we als leden en organisatie met elkaar verbonden zijn.

Oudersonline

Het was vooral een ontspannen middag. Dat lag ook aan de gastsprekers. Neem Justine Pardoen, oprichtster van het zeer succesvolle webforum Oudersonline.nl. Zij legde uit wat andere manieren van verbinden zijn en hoe je een online community de kans biedt om zichzelf laat vormen., Ik geef de sleutel weg. Daarmee doelde ze op de door haar opgerichte website.

Vallen en opstaan

De inhoud van het webforum wordt door lezers zelf bepaald, de organisatie faciliteert alleen. Dat ze zo ver zijn gekomen, ging met veel vallen en opstaan gepaard. Veel leren en proberen. En fouten maken.

Maar die community van Oudersonline staat nu als een huis. Het is geen kwestie van regels opleggen aan de gebruikers van het forum, maar ze juist veel vrijheid bieden. De mensen gaan over zichzelf en over de onderwerpen die ze willen bespreken. Een mooi voorbeeld van hoe het kan.

KNVB

Berend Rubingh adviseert in zijn dagelijks leven voetbalbond KNVB over verenigingszaken. Geen makkelijke klus, zou je zeggen, want voetbalverenigingen zijn net kleine samenlevingen op zich. Met alle problemen, drukke werkzaamheden en ergernissen. Maar ook hij aarzelt niet, als hij zaken moet noemen die van belang zijn voor een succesvolle, moderne vereniging. Ook hij, geeft de sleutel weg. De vereniging dat zijn de leden en iedereen die zich ermee verbonden voelt. De zaal kon het alleen maar beamen.

De bedoeling?

Verenigen gaat volgens Berend helemaal niet over vergaderen, statuten, het bestuur of de regels., Een nieuw lid moet zich meteen welkom voelen en aan de slag willen met die vereniging.

Je doet er als lid geen, vrijwilligerswerk. Berend gruwt van die term. Je hebt het als lid over jouw club waar je jóuw bijdrage aan wilt leveren. Je maakt er samen iets moois van., Iedereen kan iets bijdragen. Let maar op, probeer het talent te ontdekken. En hou het simpel. Heb het niet over missie en beleid. Geen ingewikkelde structuren. Maar vraag jezelf af en toe eens af: Wat is hier nou de bedoeling? Dan weet vrij snel weer waarvoor je het samen doet.

Verenigen 2.0

Ook na het officiële programma gingen de gesprekken over, Verenigen 2.0‚ door. Eén van de aanwezigen, Leuk, informeel en informatief. Ik heb goede ideeën opgedaan. Eigenlijk wel gezellig daar bij Ieder(in).

Deel dit bericht

Meer nieuws over