De Centrale Raad van Beroep sprak onlangs uit dat huishoudelijke hulp weldegelijk onder de Wmo valt. In een brief vragen Ieder(in) en zeven andere belangenorganisaties aan de Kamer erop toe te zien dat gemeenten nu ook echt hun beleid aanpassen. Morgen vindt er in de Kamer een algemeen overleg over de Wmo plaats.

In de brief wordt ook aandacht gevraagd voor het Signaalrapport dat de organisaties onlangs gezamenlijk hebben uitgebracht, met ruim 16.ooo meldingen over de veranderingen in de langdurige zorg. Mensen met een complexe zorgvraag blijken veel moeite te hebben om het juiste loket te vinden en vervolgens duurt het vaak ook nog lang duurt voor ze echt passende krijgen. Zie ons eerdere bericht hierover.

De organisaties gaan ook in op het feit dat veel gemeenten geld overhouden aan de Wmo. Ze vragen de Kamer ervoor te zorgen dat de Wmo-gelden niet elders worden ingezet om tekorten te dekken, maar beschikbaar blijven binnen het sociale domein.

Hieronder kunt u de brief aan de Kamer downloaden. In de tweede brief – al eerder verzonden – wordt ingegaan op de overschietende Wmo-gelden.

Het debat is vanaf 14.00 uur te volgen via de site van de Tweede Kamer

Downloads:

964_16-0176_Brief_TK_cie_VWS_input_Iederin_AO_Wmo_8-6-2016.docx.pdf – PDF (100 KB)
965_16-0176_Bijlage_16-0173_Brief_TK_Inbreng_AO_19_mei_2016.pdf – PDF (269 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over