Om de besmettingsaantallen naar beneden te brengen en de veiligheid voor mensen met een chronische aandoening of beperking te verhogen, bepleit Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer en het kabinet een drietal noodzakelijke maatregelen.

Onveilig en onbeschermd

Naast ouderen en mensen in een zorginstelling lopen ook veel mensen met een chronische aandoening of beperking extra risico om ernstig ziek te worden van corona. Toch worden ze in het beleid vaak over het hoofd gezien. Velen voelen zich daardoor behandeld als tweederangsburgers, blijkt uit recent onderzoek van Ieder(in) onder 1700 mensen met een beperking of chronische aandoening.

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat velen zich buitenshuis onveilig en onbeschermd voelen. Nu de besmettingsaantallen oplopen, gaan mensen opnieuw in zelfisolatie, velen houden opnieuw kinderen thuis van school en sommigen halen zelfs een boostervaccinatie in het buitenland.

Drie maatregelen: snelle booster, basismaatregelen en testen

Voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico is – met het huidige hoge aantal besmettingen onder gevaccineerden – de focus op een 2G beleid volstrekt ontoereikend voor een veiliger deelname aan de samenleving. Om de besmettingsaantallen naar beneden te brengen en de veiligheid voor mensen met een chronische aandoening of beperking te verhogen, bepleit Ieder(in) een drietal maatregelen.

  1. Bied álle mensen met een verhoogd gezondheidsrisico versneld een booster aan. En geef hen voorrang op mensen onder de 60 jaar zonder verhoogd risico. De urgentie is groot, zo laat ook de noodkreet van een moeder van een dochter van 27 jaar met een ernstige meervoudige beperking zien (in de brief hieronder).
  2. Zorg dat de basismaatregelen – zoals afstand houden – overal gelden. Eveneens zou de verplichting om mondneusmaskers te dragen moeten worden uitgebreid naar algemene norm. Beiden dus ook waar het coronatoegangsbewijs wordt gehanteerd.
  3. Maak grootschalig testen mogelijk. Want testen is het allerbelangrijkste instrument om de veiligheid voor mensen met een beperking of chronische aandoening te bevorderen.

Een toelichting op deze maatregelen en de oproep aan de Tweede Kamer en het kabinet is hieronder te downloaden.

Deel dit bericht

Meer nieuws over