Met de ratificatie van het VN-Verdrag Handicap in 2016 moeten gemeenten actief uitvoering geven aan dit verdrag. En we zien dat steeds meer gemeenten dat ook echt doen. Deze beweging naar een steeds inclusiever Nederland willen we zichtbaar maken.

Daarom zijn we samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op zoek naar gemeenten die het manifest Iedereen doet mee! willen tekenen en zich aansluiten bij de beweging die de koplopergemeenten al in gang hebben gezet.

De 25 koplopers gaven in 2018 aan dat ze actief aan de slag zijn met het VN-Verdrag, samen met mensen om wie het gaat. En ze wilden leren van andere gemeenten omdat ze weten dat er nog veel werk te verzetten is.

Otwin van Dijk, burgmeester Oude-IJsselstreek en ambassadeur van het VNG-project Iedereen doet mee!: ‘Wij willen dat dit jaar 100 gemeenten laten zien dat zij samen met mensen met een beperking of kwetsbaarheid willen werken aan een inclusieve gemeente. Want hoe meer gemeenten openlijk uitdragen dat ze bezig zijn met het VN-Verdrag, hoe meer ook andere gemeenten zien dat het gewoon kan: werken aan een inclusieve samenleving.’

De VNG werkt hiervoor nauw samen met de Alliantie VN-verdrag. De Alliantie maakt zich sterk voor het betrekken van ervaringsdeskundigen bij de activiteiten van de gemeenten die hier mee aan de slag zijn of aan de slag willen. Dat doen we onder andere met trainingen voor ervaringsdeskundigen en – samen met de VNG – met een begeleidingsprogramma voor gemeenten en ervaringsdeskundigen. Als je denkt dat jouw gemeente zich ook zou moeten aansluiten of dat ze eigenlijk al bij de koplopers hoort, stuur dan bij voorkeur samen met jouw gemeente een motivatiebrief aan de VNG waarom jouw gemeenten het manifest ook willen tekenen. En op welke wijze invulling gegeven wordt aan een Lokale inclusie agenda. In de bijlage kan je lezen wat er in de aanmelding moet staan en hoe deze beoordeeld gaat worden. Alle voordrachten worden met behulp van het netwerk van de alliantie getoetst bij lokale ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers uit de gemeenten van aanmelding.

Hoe meld ik me aan? – 20190321_Hoe_meld_ik_me_aan_Manifest_Iedereen_doet_mee.docx – docx (26 KB)

Lees meer over het manifest op de website  van VNG
Lees bericht: Lokale inclusie agenda klaar voor gebruik

Deel dit bericht

Meer nieuws over