Woensdag 16 februari bespreekt de Tweede Kamer de vergaande versoepelingen met het kabinet. Ieder(in) vraagt aandacht voor de bescherming van mensen met een verhoogd risico bij een coronabesmetting. Voor hen moet de overheid meer verantwoordelijkheid (blijven) nemen en zorgen voor een inclusieve exit-strategie waarbij niemand wordt buitengesloten. Mensen met een verhoogd risico moeten op gelijke voet kunnen deelnemen aan de samenleving.
Mensen nemen hun verantwoordelijkheid al, de overheid mag niet achterblijven
In zijn advies stelt het OMT: ‘Door maatregelen te versoepelen bij de huidige hoge infectiedruk, komt er een grotere verantwoordelijkheid naar, én bij, kwetsbare personen’. De verantwoordelijkheid wordt vooral bij het individu gelegd: wees voorzichtig, bescherm jezelf en vermijd drukke plekken. Dit valt slecht bij mensen met een kwetsbare gezondheid vanwege een chronische ziekte of beperking. Zij beschermen zichzelf al twee jaar. Samen met hun partners en gezinnen nemen zij al twee jaar soms verregaande maatregelen om zichzelf of hun naaste te beschermen. Zoals ouders die gescheiden gaan leven van hun gezin, kinderen die met pijn in het hart thuis worden gehouden van school of verregaande isolatie van het gehele gezin. Het document ‘Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid’, hoewel goed bedoeld, voelt dan als een klap in hun gezicht.
Bied mensen met een kwetsbare gezondheid bescherming
Wanneer het kabinet op grote schaal wil versoepelen, zal het meer invulling moeten geven aan zijn verantwoordelijkheid voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat kan op verschillende manieren, zoals:
• Door basismaatregelen nog langere tijd te behouden en te handhaven. Zoals het afstand houden of de verplichting een mondneusmasker te dragen op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer en supermarkten.
• Door vanuit de overheid afspraken te maken met sectoren en te zorgen voor veilige toegang tot basisvoorzieningen zoals het gemeentehuis, bibliotheken, supermarkten, etc.
• Door grootschalig in te zetten op testen en extra te investeren en pro-actiever te zijn in het veilig maken van werk en onderwijs omgevingen en publieke binnenruimten, onder andere door ventilatie.
• Door gratis FFP2-maskers te verstrekken aan mensen met een kwetsbare gezondheid. Deze maskers bieden betere bescherming tegen besmetting en zelf besmet worden.
• Door met grote urgentie medicijnen en antistoffen-therapieën zo snel mogelijk in te zetten voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die ondanks vaccinaties geen of onvoldoende bescherming tegen het virus hebben opgebouwd.
De brief is hieronder te downloaden.
Het coronadebat in de Tweede Kamer is woensdag 16 februari, aanvang 13 uur, te volgen via:
Livestream: Plenaire zaal | Tweede Kamer der Staten-Generaal of
Livestream met gebarentolk