Hoe krijg je betere pijnzorg als patient met chronische pijn? Dat staat in de speciale uitgave voor patienten van de Zorgstandaard Chronische Pijn. Een must voor iedereen die hiermee te maken heeft: voor patienten en hun naaste omgeving. Deze patientenversie is uitgebracht door PijnpatiÌÇnten naar 1 stem, een samenwerkingsproject van 18 lidorganisaties van Ieder(in).

In Nederland heeft 1 op de 5 volwassenen chronische pijn. Het beïnvloedt je leven negatief en beperkt je in je werk en dagelijkse bezigheden. Tot nu toe schiet de behandeling van chronische pijn tekort. Hoe dit beter kan, komt aan bod in de patiëntenversie van de Zorgstandaard Chronische Pijn, ontwikkeld door behandelaars én patiënten samen. Hierin staat beschreven hoe behandelaars met elkaar én met de patiënt beter kunnen samenwerken. Daarnaast bevat deze aanwijzingen om te voorkomen dat acute pijn chronisch wordt en wat de beste ondersteuning is voor de patiënt.

Wat is een zorgstandaard?
Een zorgstandaard beschrijft waaraan goede zorg voor een bepaalde aandoening moet voldoen. Ook biedt deze handvatten voor patiënten om hun eigen gezondheid te verbeteren. De officiele Zorgstandaard Chronische Pijn is een dik en lastig te lezen document. Daarom is hiervan een toegankelijke patiëntenversie gemaakt met alle informatie voor een zo effectief mogelijke behandeling van chronische pijn. De gezamenlijke opzet en uitvoering zijn uitzonderlijk: vanaf stap één hadden patiënten evenveel invloed als de behandelaars over hoe de Zorgstandaard Chronische Pijn eruit zou zien. De pijnbehandelaars zijn vertegenwoordigd door de Dutch Pain Society (DPS), de pijnpatiënten door het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem (SWP).

De patiëntenversie van de Zorgstandaard Chronische Pijn en de officiële versie zijn te downloaden.

Dit is een persbericht van Pijnpatiënten naar één stem. Een samenwerkingsproject van 18 lidorganisaties.

Deel dit bericht

Meer nieuws over