Heeft u een PGB waarmee u uw zorg zelf regelt? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2015 te maken met enkele veranderingen. Vanaf 1 januari ontvangt u uw PGB niet meer op uw eigen rekening. In plaats daarvan beheert de SVB uw PGB. De SVB verzorgt voortaan alle betalingen. Dit is het zogenaamde trekkingsrecht. bron: SVB

De verandering geldt voor iedereen die met ingang van 2015 een PGB heeft op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en/of de Jeugdwet, en voor iedereen die in 2015 een PGB krijgt van het zorgkantoor (AWBZ of WLZ). Trekkingsrecht geldt niet voor een PGB dat u in 2015 van uw zorgverzekeraar ontvangt.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2015 betaalt u uw zorgverleners niet meer zelf. U geeft de SVB opdracht om uw zorgverleners te betalen. De SVB betaalt zorgverleners op basis van een factuur, een urenbriefje of een maandelijkse betaling.

Het is vanaf 2015 niet meer mogelijk om zorgverleners of zorginstellingen via een automatische incasso te betalen. Maakt u op dit moment gebruik van automatische incasso’s of heeft u een machtiging afgegeven aan een zorginstelling? Zegt u deze dan op met ingang van 1 januari 2015. Besteedt u de salarisadministratie op dit moment uit aan de SVB? Dan zet de SVB de automatische incasso zelf stop per 1 januari 2015.

Zorgovereenkomst opsturen

Om PGB via trekkingsrecht te kunnen uitvoeren, moet u met iedere zorgverlener een zorgovereenkomst hebben. Bij elke betaalopdracht controleert de SVB of de betaling klopt met deze zorgovereenkomst. Om dat te kunnen doen, heeft de SVB een zorgovereenkomst nodig van iedere zorgverlener of zorginstelling die u vanaf 1 januari 2015 wilt inschakelen. Als de SVB geen zorgovereenkomst heeft, kan uw zorgverlener niet betaald worden.

Geen zorgovereenkomst?

Heeft u nog geen zorgovereenkomst met uw zorgverlener(s)? Vul dan alsnog een zorgovereenkomst in. Dat kan met een modelovereenkomst van de SVB. U vindt de modelovereenkomst op de website svb.nl/pgb/formulieren. U kunt de modelovereenkomst ook bij de SVB opvragen.

Meer informatie

Brochure SVB (pdf)
Servicecentrum PGB (website SVB)
Veel gestelde vragen over PGB
Bovenstaande links zijn aangepast in mei 2019

Deel dit bericht

Meer nieuws over