Van de 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders in Nederland heeft nog geen 0,5 procent een functionele beperking. Terwijl 10 tot 15 procent van de Nederlanders een beperking heeft. Dit betekent dat in de Nederland mensen met een beperking in politiek en bestuur fors zijn ondervertegenwoordigd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat graag veranderen. Ieder(in) ondersteunt dat.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in ruim een derde van alle Nederlandse gemeenteraden mensen met een beperking politiek actief zijn. Om dit waar te maken organiseert het ministerie binnenkort twee pilots en een bijeenkomst.

Pilots: financiële en persoonlijke ondersteuning voor nieuwe en huidige volksvertegenwoordigers met een beperking

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dus graag dat meer mensen met een beperking volksvertegenwoordiger of bestuurder worden. Heb je een beperking en zou je wel gemeenteraadslid willen worden, maar ben je bang voor extra hoge kosten? Ben je al actief als volksvertegenwoordiger of bestuurder, maar ervaar je door je beperking drempels bij het uitvoeren van je werk?

Het ministerie van BZK organiseert twee pilots die deze problemen wegnemen. Aanmelden kan tot 1 mei. Lees meer over deze pilots op de website van de Nederlandse vereniging voor Raadsleden.

Bijeenkomst Politiek actief met een beperking

Naast de twee pilots organiseert het ministerie van BZK samen met Zorgbelang Inclusief op 28 mei een bijeenkomst. De bijeenkomst is onder meer voor:

  • Mensen met een beperking die politiek actief zijn of willen worden,
  • Belangengroeperingen van mensen met een beperking,
  • Leden van lokale (afdelingen van) politieke partijen,
  • Mensen die een inclusief bestuur een warm hart toedragen.

Daarnaast worden ook gedeputeerden, wethouders, Statenleden, raadsleden, bestuursleden van waterschappen en griffiers uitgenodigd.

Onder begeleiding van dagvoorzitter Otwin van Dijk gaan deelnemers op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat kunnen we op regionaal niveau doen zodat meer mensen met een beperking politiek actief worden?
  • Welke acties moeten we in gemeenten gaan uitvoeren om dit doel te bereiken?
  • Wie moet het voortouw nemen? Welke regionale samenwerking kunnen we opzetten om het doel te bereiken?

De bijeenkomst is online, op vrijdag 28 mei 2021, van 13:00 tot 15.00 uur. Na 15.00 is er nog gelegenheid om na te praten. Wil je deelnemen of heb je vragen? Stuur een mail naar bijeenkomst@minbzk.nl.

Actieplan

De pilots en bijeenkomst komen voort uit het Actieplan politieke ambtsdragers met een beperking dat eind 2020 is gepresenteerd. Doel van het Actieplan is om na de raadsverkiezingen van 2022 in ruim een derde van alle Nederlandse gemeenteraden mensen met een beperking politiek actief te hebben.

 

Deel dit bericht

Meer nieuws over