De pin-arm is een goede aanpassing die het elektronisch betalen in winkels voor mensen met een beperking toegankelijker maakt. Een klant kan een pinapparaat in een pin-arm zelf naar zich toehalen of kantelen. Bij sommige pin-armen is deze beweeglijkheid echter nog onvoldoende. Een aanmerkelijke verbetering zou zijn als de pinarm verder omlaag kan voor mensen in een rolstoel en verder omhoog voor mensen die moeite hebben met het aflezen van het display. Veel pin-armen zijn relatief zwaar. Dat maakt het voor mensen met weinig spierkracht lastig om de pin-arm te gebruiken.
Spraakoptie
Voor blinden en slechtzienden is de leesbaarheid van het display een groot probleem. Extra lastig is dat na het invoeren van het, nieuwe pinnen‚ de vaste handelingsvolgorde in het pinnen is verdwenen; bij ieder type pinapparaat of winkel is het nu anders. Ook de caissi√®re ziet niet wat de klant moet doen, op de kassa staat vaak alleen, klant toetst pin. Een spraakoptie op het pinapparaat zou voor blinden en slechtzienden een sterke verbetering zijn.
Voor iedereen beter
Nederland telt circa 350.00 blinden en slechtzienden en 1,2 miljoen mensen met een motorische beperking. Bovendien is ruim 14% van de Nederlandse bevolking boven de 65 jaar. Maar niet alleen voor deze grote groep mensen zijn aanpassingen als de pinarm en een spraakoptie een verbetering. Deze aanpassingen verhogen het betaalgemak voor iedereen. Overigens is naast technische verbeteringen aan de pinapparaten en pin-armen ook veel te winnen met betere communicatie over het gebruik van de pin-arm.
Downloads:
410_20120320_Rapport_Pinarm_algemeen1-1.pdf – PDF (430 KB)