‘Voeten, waar heb ik jullie voor nodig wanneer ik vleugels heb om te vliegen?’ Dit schreef de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo in haar dagboek, toen haar rechterbeen werd geamputeerd. Historicus Eline Pollaert en Ieder(in) beleidsmedewerker Xandra Koster maken met het Drents Museum een vierdelige podcastserie ‘Op Frida’s vleugels’ over het leven en werk van Frida. In de serie onderzoeken Pollaert en Koster wat Frida Kahlo voor henzelf én voor andere gehandicapte mensen betekent. Op woensdag 26 januari wordt de eerste aflevering van de podcast gelanceerd.

Een nacht in het museum, maar dan anders

We spreken met Xandra Koster, voor wie het maken van de podcast een beetje een droom was. “We hebben de podcast gemaakt in samenwerking met het Drents museum waar op dit moment een grote expositie plaatsvindt van Frida’s werk, foto’s en persoonlijke spullen. Daar zijn ook haar medische korsetten, haar jurken en haar beenprothese te zien. Het museum was gesloten door Corona toen we de opnames maakten, waardoor er niemand in de zaal aanwezig was, behalve wij. Het voelde een beetje als de kinderdroom: mogen logeren in het museum.”

Een kunstenaar met vele gezichten

Frida Kahlo was een Mexicaanse schilder die actief was tussen 1920 en 1950. Ze schilderde vooral zelfportretten. Kahlo was bekend vanwege haar werk, maar ook vanwege haar leven. Ze had diverse relaties met mannen en vrouwen, naast haar huwelijk met kunstenaar Diego Rivera. Ze was communist en had diverse fysieke beperkingen. Frida heeft een herkenbaar uiterlijk, door haar uitgesproken doorlopende wenkbrauwen en haar bijzondere Mexicaanse kleding. De podcast geeft een bijzondere kijk op Frida. Xandra Koster: “We schilderen haar niet af als een tragisch figuur of een inspirerende held, zoals dat vaak gebeurt met gehandicapte mensen. Ik denk dat dat heel interessant is voor mensen met én zonder beperking.”

Podcast is breder dan de tentoonstelling

We konden lang niet naar het museum en zelfs als alles weer opengaat, is het Drents Museum niet voor iedereen bereikbaar. Is de podcast dan nog steeds interessant? Koster: “We bespreken diverse thema’s, zoals vriendschappen en relaties, handicap, etniciteit en cultuur, met verschillende gasten. Je hoeft daarvoor de tentoonstelling niet gezien te hebben, want we gaan vooral in op onze kijk op het werk en het leven van Frida. De podcast gaat niet over de tentoonstelling zelf, maar zaken die er toe doen in ieders leven.”

Op woensdag 26 januari wordt de eerste aflevering van “Op Frida’s Vleugels” gelanceerd. Deze is te beluisteren via jouw favoriete podcastkanaal. Meer informatie over de podcast vind je op de site van het Drents Museum.

Een voorproefje krijg je hier: Trailer ‘Op Frida’s Vleugels’ | Podcast op Spotify

Deel dit bericht

Meer nieuws over