Mensen die in een instelling wonen of die thuis intensieve zorg nodig hebben, krijgen vaak te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen. Die maatregelen worden zelden besproken. Dat is gek, want vrij leven is voor iedereen bijzonder belangrijk. Om cliëntenraden te helpen bij het op gang brengen van het gesprek over leven in vrijheid, ontwikkelde Ieder(in) samen met KansPlus, VraagRaak, LOC en LSR een set gesprekskaarten en een handreiking, Praten over leven in vrijheid.

Waar gaat het precies om als we het hebben over vrijheidsbeperkingen in instellingen? Veel mensen denken meteen aan heel ingrijpende situaties: vastgebonden zijn op bed of in een isoleercel opgesloten zitten. Maar vrijheidsbeperkingen zitten ook in kleinere dingen.

Gewoonte

Alleen koffie kunnen drinken op een vast moment. Maar één keer in de week tien minuten met je ouders mogen bellen. Bijna nooit buiten komen omdat er niemand is om met je mee te gaan. Soms zijn zulke regels er al zo lang, dat ze een gewoonte zijn geworden en niemand zich meer afvraagt of het misschien ook anders kan.

In alle rust

Praten over vrijheid en vrijheidsbeperkingen is niet alleen belangrijk als er acute problemen of schrijnende toestanden zijn. Het is ook juist goed om erover te praten als er geen concrete aanleiding is, want dan is het mogelijk om het er in alle rust met elkaar over te hebben.

Cliëntenraden zijn bij uitstek in de positie om het onderwerp vrijheid bespreekbaar te maken. Zij kunnen in gesprek gaan met de bewoners en hun familie, maar ook met het management van de instelling. Bovendien is een georganiseerde gespreksbijeenkomst een veilige omgeving om te leren praten over het belang van vrijheid. Het geeft cliënten meer zelfvertrouwen om ook daarbuiten het gesprek aan te durven gaan over, vanzelfsprekende‚ vrijheidsbeperkende regels.

De Handreiking Praten over Vrijheid en de Gesprekskaarten zijn te verkrijgen via:

Het LSR: info@hetlsr.nl of 030-293 76 64 of
KansPlus/VraagRaak: info@kansplus.nl of tel (030) 236 37 44

Download hieronder de handreiking.

860_Handreiking_Vrijheidsbeperking_def.pdf – PDF (1 MB)
1025_Handreiking_Pratenover_vrijheid_eenvoudig_nederlands_def.pdf – PDF (1 MB)
1027_Handleiding_bij_gesprekskaarten_def.pdf – PDF (126 KB)
1028_Voorbeeldkaarten.pdf – PDF (2 MB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over