Reizen met de OV-chipkaart is niet voor iedereen meteen even makkelijk. Dat blijkt wel uit al het voorlichtingsmateriaal dat afgelopen jaren is ontwikkeld over de OV-chipkaart. Sommige producties zijn ontwikkeld met het oog op mensen met een beperking. Zoals de toolbox OV-chipkaart en het Steffie-programma Reizen met de OV-chipkaart. Ze bestaan allebei al langere tijd, maar het kan zeker geen kwaad om er weer eens de aandacht op te vestigen.

Beide producten geven – ieder op een eigen manier – informatie en uitleg over alle facetten van het reizen met de OV-chipkaart, van aanschaffen tot verliezen, van opladen tot uitchecken.

Toolbox OV-chipkaart

De toolbox OV-chipkaart bestaat uit een powerpoint-presentatie en een korte handleiding. De informatie is bruikbaar voor iedereen die (voor het eerst) met de OV-chipkaart wil reizen, maar is door presentatievorm juist ook zeer geschikt voor mensen met een verstandelijke en/of visuele beperking. De presentatie is geschreven in eenvoudig Nederlands en bevat veel beeldmateriaal. En de sheets kunnen in groot lettertype worden uitgeprint.

De presentatie is zeer uitgebreid (68 sheets). Laat u dat echter niet afschrikken. Er is een heldere indeling in vijf hoofdstukken. Doorklikken naar een volgend hoofdstuk gaat makkelijk en vlot zodat gebruikers toch snel de gewenste informatie vinden.

Intermediairs (professional of vrijwilliger) die de toolbox willen gebruiken om voorlichting te geven over het gebruik van de OV-chipkaart, kunnen er voor kiezen om bijvoorbeeld de informatie in delen te presenteren. Of om dia’s over te slaan of – als dat handiger is – uit de presentatie te verwijderen. Datzelfde geldt voor het uitprinten en meegeven van een deel van de presentatie.

De presentatie is zowel online als offline te gebruiken. Bij offline gebruik (als pdf), werken de links naar andere websites natuurlijk niet. Bij online gebruik – een internetverbinding – zijn de websites via de linkjes wél te raadplegen.

De toolbox is ontwikkeld door het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) in samenwerking met belangenorganisaties waaronder Ieder(in).

Steffie

De Steffie-module Reizen met de OV-chipkaart is sinds augustus vorig jaar online. Het programma is te zien op de eigen Steffie website www.steffie.nl en op de website www.uitlegovchipkaart.nl.

Steffie legt op een begrijpelijke manier in woord en beeld alles uit over de OV-chipkaart. Van het kopen van de OV-chipkaart, het opladen, tot het in- en uitchecken. Maar bijvoorbeeld ook wat je moet doen als je vergeten bent om uit te checken. Via de website kan worden geoefend met het opladen bij de automaat en het in- en uitchecken.

Steffie is een begrip voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook onder ouderen en mensen die wat meer moeite hebben met het begrijpen van ingewikkelde informatie wordt steffie.nl steeds populairder.

De website Steffie.nl is begonnen in 2002 en is een hulpmiddel om ingewikkelde zaken uit het dagelijkse leven beter te begrijpen. Zo zijn er programma’s over internetten, sociale netwerken, bankzaken en vrijetijdsbesteding.

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over