De Europese richtlijn voor digitale toegankelijkheid, de WCAG2.1 webrichtlijn is nu beschikbaar in het Nederlands. Het is voor iedereen belangrijk dat websites, online documenten en mobiele applicaties toegankelijk zijn, zeker voor mensen met een beperking in een tijd waarin we steeds vaker alles online doen. De richtlijn moet vanaf 23 september 2020 worden toegepast op alle websites van overheden. Onder leiding van stichting Accessibility hebben 22 partijen, waaronder Ieder(in), gewerkt aan de vertaling. Partijen hopen hiermee de implementatie van de richtlijn te versnellen.

Digitale toegankelijkheid

De richtlijn bevat eenvoudige zaken zoals goed contrast tussen tekst en achtergrond maar ook of een website of document werkt op een tablet of kan worden gelezen door hulpsoftware. Deze geautoriseerde vertaling bevat een groot aantal aanbevelingen waarmee websites, online documenten en mobiele applicaties toegankelijk gemaakt kunnen worden voor mensen met een beperking.

Toolkit gemeentewebsites toegankelijk

Gemeenten moeten op 23 september 2020 voldoen aan het tijdelijk Besluit digitale toegankelijkheid. Dit betekent dat ze de WCAG 2.1. AA moeten toepassen en een toegankelijkheidsverklaring moeten publiceren. Hiervoor heeft Ieder(in) een toolkit ‘Maak je gemeentewebsite toegankelijk’ ontwikkeld. Hierin staat ook de informatie en praktische tips uit de WCAG 2.1 richtlijnen. En uitgebreide uitleg hoe je samen met ervaringsdeskundigen je website volledig toegankelijk kan maken.

Bekijk de toolkit hier.
Bekijk hier de Nederlandse vertaling van de richtlijn.

Deel dit bericht

Meer nieuws over