Eind maart was er een landelijke manifestatie voor ratificatie door Nederland van het VN verdrag voor mensen met een beperking. Kamerlid Jetta Klijnsma stelde vragen over de ratificatie aan de staatssecretaris, mevrouw van Veldhuijzen. De staatssecretaris heeft per brief geantwoord. Haar boodschap luidt: ik werk aan de voorbereiding en zal het onderwerp zo snel mogelijk op de agenda van het kabinet zetten.

De Coalitie voor Inclusie – organisator van de manifestatie voor ratificatie – wacht nu op een uitnodiging van de staatssecretaris om hier verder over te praten. Want volgens de Coalitie, waar de CG-Raad deel van uitmaakt, kan er niet lang meer gewacht worden met ratificatie. Nederland heeft het VN-verdrag wel ondertekend, maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Het VN-verdrag staat voor een stevige rechtspositie van mensen met beperkingen. Een land dat het VN-verdrag ratificeert – officieel onderschrijft – moet alles in het werk stellen om burgers met een beperking optimale kansen te bieden op maatschappelijke participatie.

Toetsing vooraf

In haar brief stelt de staatssecretaris dat, de gevolgen van de verdragsverplichtingen zorgvuldig getoetst moeten worden aan bestaande wet- en regelgeving. Helaas lijkt er geen sprake te zijn van enige tijdsplanning.
De Coalitie voor Inclusie is benieuwd of de Tweede Kamer genoegen neemt met de brief van de staatssecretaris.

Meer over VN-verdrag

Downloads:

368_20110405-Kamervragen-Klijnsma-VN-Verdrag-ratificatie-pdf-1.pdf – PDF (66 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over