Bij het vinden van passende zorg kunnen ervaringen van anderen helpen. Sinds 2009 bestaat de mogelijkheid om ervaringen met zorgorganisaties, artsen, specialisten en paramedici te delen op ZorgkaartNederland. De afgelopen maanden is ZorgkaartNederland geschikt gemaakt om ook ervaringen met de langdurige gehandicaptenzorg te plaatsen. Het delen van ervaringen in de gehandicaptenzorg kan mensen met een beperking en hun naasten helpen bij het vinden van de juiste zorgorganisatie of locatie.

Op ZorgkaartNederland staan nu nog relatief weinig reviews over Wlz-gehandicaptenzorg. Omdat reviews ook in de langdurige zorg een belangrijke aanvullende informatiebron kunnen zijn, zijn LSR, LFB, KansPlus, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) afgelopen zomer het project Gehandicaptenzorg op ZorgkaartNederland gestart.

Getrainde interviewers

De komende maanden halen de vier cliëntenorganisaties ervaringen op in de gehandicaptenzorg, om het aantal reviews op ZorgkaartNederland te vergroten. Getrainde interviewteams gaan met mensen met een beperking en verwanten in gesprek over hun ervaringen met een bepaalde zorgorganisatie of locatie. Dit zijn mensen die gebruik maken van zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat kan thuis, dagbesteding, in een logeerhuis, in een grote of kleine woonvorm zijn.

De eerste interviews zijn afgenomen en vanaf januari wordt er intensief geïnterviewd bij aanbieders in het hele land. De getrainde interviewers helpen mensen met een beperking om antwoord te geven op acht speciaal voor de gehandicaptenzorg ontwikkelde vragen. Mensen die al een gesprek hebben gevoerd met een interviewer geven aan dat ze de gesprekken plezierig vonden. Ook geven zij aan dat zij het belangrijk vinden dat hun ervaringen anderen helpen bij het kiezen van passende zorg of ondersteuning.

Zorgorganisaties op ZorgkaartNederland

Zorgorganisaties kunnen zich de komende maanden aanmelden voor deelname aan het project. ZorgkaartNederland wordt aangevuld met informatie over de zorgorganisaties en locaties waar geïnterviewd wordt. Onder de zorgorganisaties die al deelnemen aan het project zijn zowel kleine organisaties (ook PGB-gefinancierd) als grotere instellingen met diverse locaties. Zij geven aan onder meer deel te nemen aan het project omdat zij waarde hechten aan transparantie, kunnen leren van de reviews op ZorgkaartNederland en zich graag profileren op een landelijke website. Deelnemende zorgaanbieders zijn onder meer Cordaan, Middin, Stichting Pim, Woondroomzorg en Gemiva SVG Groep.

Cordaan zegt over de deelname aan het project:
Wij werken in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen al een aantal jaar intensief met ZorgkaartNederland. Wij geloven erin dat het werken met klantwaarderingen helpt de kwaliteit van zorg transparanter te maken en verder te verbeteren. Daarom proberen we zoveel mogelijk waarderingen te krijgen. Al enige tijd willen wij ook in de verstandelijke gehandicaptenzorg met ZorgkaartNederland aan de slag en zijn dan ook blij met het initiatief van Ieder(in). Het maakt het mogelijk onze cliënten door een onafhankelijke partij te laten interviewen over de ervaren klanttevredenheid. Hopelijk slaagt de pilot en kunnen de komende tijd zoveel mogelijk van onze cliënten hun stem laten horen op ZorgkaartNederland!

Het project, Langdurige zorg op Zorgkaart Nederland‚ is onderdeel van de Kwaliteitsagenda Samen sterk voor kwaliteit. Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Petra Stalman: p.stalman@iederin.nl.

Meer over Zorg
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over