Afgelopen maand (maart 2021) deden 6.500 Nederlanders mee aan #Vetlastig, een kennisquiz en enquête over obesitas, de rol van vetstofwisseling en stellingen over de ziekte. Mariëtte Boon, specialist op het gebied van vetstofwisseling, analyseerde de eerste resultaten. Boon: “Obesitas is een complexe ziekte.”

Uit de eerste resultaten blijkt dat de Nederlander vindt dat het hebben van obesitas niet iemand zijn of haar eigen schuld is. Men vindt wel dat iemand met obesitas er zelf mee aan de slag kan, en dat een behandeling met een arts of leefstijlcoach niet echt nodig is.

Geen doe-het-zelf ziekte

Mariëtte Boon: “Er bestaan nog veel misverstanden over obesitas. Het is een complexe ziekte en veel factoren kunnen aan het ontstaan hiervan bijdragen, zoals leefstijl, stress, medicatie met een dikmakende bijwerking, en je genen. Het is geen doe-het-zelf ziekte. Mensen met obesitas willen hun overgewicht aanpakken maar kunnen het gewoonweg vaak niet alleen.”

Wilskracht en roep om hulp

Een kwart van de mensen met gezond gewicht vindt dat mensen met obesitas een gebrek aan wilskracht hebben. Uit de antwoorden van 1.700 mensen met obesitas blijkt echter dat de wil er wel is. Ze roepen om professionele hulp, een buddy of ondersteuning. Bijna de helft vindt afvallen lastig door continue verleiding van lekker eten.

Lees op de website #Vetlastig meer of download hier het volledige persbericht #Vetlastig, wat weet Nederland over obesistas.

De enquête en kennisquiz #Vetlastig kun je nog steeds invullen.

De kennisquiz en enquête zijn een initiatief van dr. Mariëtte Boon, internist in opleiding en specialist in vetstofwisseling, in samenwerking met Stichting Over Gewicht, Vital10, Obesitas Kliniek Nederland en Goodlife Pharma.

Nederlandse Stichting Over Gewicht is lid van Ieder(in).

Meer weten over Stichting Over Gewicht? Ga naar Nederlandse Stichting Over Gewicht en bekijk eventueel ook dit filmpje: Dat Nederland willen wij!

Deel dit bericht

Ook lid worden van Ieder(in)?

Meer nieuws over