In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer roepen Ieder(in) en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op om niet nog meer te bezuinigen gehandicaptenzorg. Met de brief hopen de belangenverenigingen te voorkomen dat de door het kabinet aangekondigde korting voor de Wet langdurige zorg (Wlz) in 2017 doorgaat.

In het regeerakkoord staat een bezuiniging van 500 miljoen euro op de langdurige zorg in 2017 gepland. 175 miljoen daarvan betreft een bezuiniging op de gehandicaptenzorg en dat kan de sector niet aan, zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in)., Met de hervorming van de langdurige zorg is al enorm bezuinigd. De rek is er echt uit. De geplande bezuinigingen hebben tot gevolg dat er 3.500 banen in de gehandicaptenzorg zullen moeten worden geschrapt. Dit heeft direct gevolgen voor de cliënten: minder zorg en slechtere zorg.

Staatssecretaris Van Rijn bespreekt met de minister van Financiën of de bezuiniging kan worden verlaagd of helemaal geschrapt. Die toezegging deed hij de Tweede Kamer vorige maand. De NOS meldde gisteren bovendien dat het schrappen voor de Partij van de Arbeid prioriteit heeft bij de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar. Het is te hopen dat andere Kamerfracties hier ook van overtuigd raken en dat de korting van een half miljard niet meer terug te vinden is op de begroting die komende Prinsjesdag uit de koffer komt.

De brief van VGN en Ieder(in) aan de vaste commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is hieronder te downloaden.

939_Brief_VGN_Iederin_korting_Wlz.pdf – PDF (53 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over