Op 15 mei functioneert het uitbetalingssysteem van de SVB naar behoren en zijn de achterstanden weggewerkt. Dit zegde staatssecretaris Van Rijn toe in reactie op een motie DIJKSTRA van de Tweede Kamer. Per Saldo en Ieder(in) moeten helaas constateren dat deze toezegging nu nog niet volledig wordt gehaald.

Er zijn de laatste tijd flinke verbeteringen geboekt. Nieuwe declaraties worden veelal op tijd verwerkt. Het aantal probleemmeldingen loopt terug. Maar aan de andere kant moet de spoedbetaallijn van SVB en Per Sado nog dagelijks 80 spoedbetalingen regelen voor mensen die in acute problemen zitten. Ook heeft de SVB de achterstallige betalingen nog niet geheel weggewerkt.

Verder is het zo dat er veel noodmaatregelen zijn getroffen. De verwachting is dat er nog veel herstelwerk nodig is vanwege fouten in het systeem. Het toegezegde herstelplan zal robuust moeten worden uitgevoerd.

Toekomstbestendig

Voor de zomer zal staatssecretaris Van Rijn komen met een plan om de structurele problemen in het systeem op te lossen. Per Saldo en Ieder(in) pleiten ervoor om het systeem in ieder geval sterk te vereenvoudigen. Het huidige systeem is zo ingewikkeld dat fouten en vertraging in de uitbetaling makkelijk kunnen optreden.
Het is absoluut noodzakelijk dat er dit jaar een gebruiksvriendelijk systeem staat dat budgethouders echt ondersteunt en goed uitvoerbaar is.

Hoe nu verder

Op 20 mei vanaf 18.00 uur wordt in de Tweede Kamer opnieuw gesproken over de voortgang bij het uitbetalen van pgb’s door de SVB. Voor dit debat zal VWS de Kamer nog informeren over de laatste stand van zaken en de vorderingen van het herstelplan.

Zie ook ons eerdere bericht

Ga terug naar home

Deel dit bericht

Meer nieuws over