Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder
portemonnee met geld bij kassa betalen

Geldzaken

Veel mensen met een beperking hebben een aanzienlijk lager besteedbaar inkomen dan mensen zonder beperkingen. Zij hebben vaker een uitkering en hebben bovendien vaak te maken met meerkosten vanwege hun ziekte of beperking. Hun koopkracht staat vaak onder druk. Maar om te kunnen meedoen in de samenleving is voldoende inkomen noodzakelijk, bijvoorbeeld om te reizen, sporten, uitgaan of eens een cadeautje te kopen voor een jarige.

Verzekeren

De meeste mensen die een huis kopen, krijgen te maken met de aanvraag voor een overlijdensrisico- of levensverzekering. En als je als zelfstandige werkt, heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Het afsluiten van deze verzekeringen is voor mensen met een beperking of chronische ziekte vaak een stuk lastiger.

Zij hebben soms te maken met een veel langere acceptatieperiode of moeten een veel hogere premie betalen. Ook komt het voor dat ze helemaal worden geweigerd. Dat is lang niet altijd terecht. Bovendien ontbreekt soms een deugdelijke uitleg of wordt er onvoldoende naar de persoonlijke situatie gekeken. Verder zijn verzekeraars vaak niet duidelijk over de beoordelingscriteria.

Betere toegang
Ieder(in)wil dat dit verandert. Ook mensen met een chronische ziekte of beperking moeten toegang hebben tot levensverzekeringen, overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Consumenteninformatie
Consumenteninformatie over de overlijdensrisicoverzekering voor chronisch zieken
Consumenteninformatie over de gezondheidsverklaring en medische keuring

 

Documentenbank Verzekeren
Documenten over verzekeren (brieven, rapporten etc.) vindt u
onder aan startpagina van thema Geldzaken.

Zorgverzekeringswet
Onze berichten en achtergrondinformaite over de zorgverzekering vindt u onder het thema Zorg en ondersteuning