Ieder(in) gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder
man in rolstoel in bibliotheek

Toegankelijkheid

Onze samenleving is nog lang niet toegankelijk voor iedereen. Een grote groep mensen kan daardoor niet meedoen aan allerlei gewone maatschappelijke activiteiten. Uiteten, naar de film gaan, iemand thuis bezoeken, internetten, geld pinnen etc. Wat zulke belemmeringen betekenen in het alledaagse leven wordt nog teveel onderschat.

Betalingsverkeer

Het elektronisch betalingsverkeer is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Geld opnemen bij een geldautomaat, betalen in de winkel met je pinpas en internetbankieren zijn vaste onderdelen in het moderne betalingsverkeer. Voor mensen met een beperking kan het elektronisch betalen problemen opleveren. Diverse organisaties (banken, winkeliers, NS) houden hier nog onvoldoende rekening mee. Geldautomaten, betaalautomaten en websites en apps van banken zijn vaak onvoldoende toegankelijk. Zelfstandig deelnemen aan het betalingsverkeer komt hierdoor in het gedrang.

Mensen met een handicap en chronische ziekte moeten zelfstandig kunnen deelnemen aan het betalingsverkeer, inclusief zelfstandig geld opnemen en betalen met de pinpas.

Over de toegankelijkheid van het betalingsverkeer praat de Ieder(in) mee in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. De Nederlandsche Bank leidt dit overleg. 

Lees ook meer op de website van de Oogvereniging.