Gemeenten moeten op 23 september 2020 voldoen aan het tijdelijk Besluit digitale toegankelijkheid. Dit betekent dat ze hun websites toegankelijk moeten maken voor mensen met een beperking. Maar zover is het nog niet. Veel mensen hebben daardoor geen toegang tot belangrijke informatie en dienstverlening. Gemeenten moeten dus aan de slag. Jij als lokale belangenbehartiger kan de ‘aanjager’ zijn. Maar hoe doe je dat?

Deze toolkit geeft je informatie en handvatten. Zoals een stappenplan om je gemeente te overtuigen, een sneltest om zelf de toegankelijkheid van een website te checken en tips voor het organiseren van een demonstratie. Jij kunt digitale toegankelijkheid op de gemeentelijke agenda zetten. Ervaringsdeskundigheid is daarbij onmisbaar.

Deze toolkit is een initiatief van Ieder(in). De Oogvereniging, Stichting Accessibility en platform Voorall hebben geholpen bij de ontwikkeling en samenstelling. Heb je vragen? Of wil je een seintje krijgen als we een bijeenkomst over webtoegankelijkheid organiseren? Stuur een mail naar Claartje Sadée, c.sadee@iederin.nl

Webinars Inclusief webontwerp; hoe doe je dat?

Op 25 juni en 2 juli organiseren we twee webinars over het maken van een toegankelijke website. Lees hier meer over de inhoud van de webinars en hoe je je kunt aanmelden

 

Wat moet je weten?

Om met je gemeente aan de slag te gaan met webtoegankelijkheid, is het verstandig om eerst zelf goed op de hoogte te zijn. Weet waar het om gaat. Dat maakt je positie sterker.

Naar Wat moet je weten?

Wat kun je doen?

Je vindt dat jouw gemeente in actie moet komen. Maar hoe agendeer je het thema digitale toegankelijkheid bij je gemeente? Wie benader je? Met wie werk je samen?

Naar Wat kun je doen?

Wat heb je nodig?

Hier vind je materiaal dat je kunt gebruiken, zoals een motie, een brief voor de gemeente, een presentatie en een check-list. Pas het materiaal aan aan de situatie in jouw gemeente.

Naar Wat heb je nodig?

Ter inspiratie

Nieuwsgierig naar hoe anderen het aanpakken? Lees de ervaringen en goede voorbeelden van andere belangenbehartigers of gemeenten die al stappen hebben gezet.

Naar Ter inspiratie