Het Tweede Kamergebouw is nu volledig toegankelijk voor mensen met een handicap. Vanochtend is daarom het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (ITS) aan de Kamer toegekend. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zegt dat hierdoor de publieke functie van het parlement wordt versterkt., Iedereen moet weten wat we hier doen en dat ook kunnen volgen.

Het symbool wordt toegekend omdat alle publieksruimten van het Tweede Kamergebouw nu voor mensen met een handicap toegankelijk zijn. Van de vergaderzalen en receptieruimten tot en met de toiletten en de parkeergarage. Verder kunnen ook slechthorenden de vergaderingen nu goed volgen, dankzij een infraroodsysteem. Anouchka van Miltenburg zegt: “Ik ben ongelooflijk trots dat de Tweede Kamer nu het ITS-symbool draagt.”

Angelique van Dam, directeur van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, vindt het een belangrijk moment., Als er één gebouw voor iedereen toegankelijk moet zijn, dan is het wel ons parlement. Dat is van ons allemaal en spreekt namens iedereen.

Voorbeeldfunctie

Van Dam hoopt dat het voorbeeld van de Tweede Kamer overal in het land navolging krijgt., Bij het ontwerpen van gebouwen moet veel meer rekening worden gehouden met de honderdduizenden mensen met een handicap en met de groeiende groep ouderen die slecht ter been is. Toegankelijk bouwen gebeurt nu nog veel te weinig, terwijl het vaak geen extra geld kost. Laten we daar verandering in brengen. Mensen met een beperking willen als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen meedoen.

ITS-symbool

Het Internationale Toegankelijkheidssymbool (ITS) is het bekende blauwe bord met daarop in het wit een persoon in een rolstoel. Het wordt uitgereikt aan gebouwen die bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn voor mensen met een beperking. De toekenning gebeurt door het Projectbureau Toegankelijkheid van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad).

Deel dit bericht

Meer nieuws over