Heeft u onlangs jeugdhulp aangevraagd, maar heeft de gemeente dit afgewezen? Het kan lonen om hiervoor in beroep te gaan. Gemeenten moeten bij aanvragen voor jeugdhulp zorgen dat die deskundig en zorgvuldig worden behandeld. Waar nodig moeten ze de juiste expertise inschakelen. De rechter heeft dit in meerdere uitspraken bevestigd.

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft vorig jaar mei een belangrijke uitspraak gedaan, waarbij de wijze is komen vast te liggen waarop de gemeente onderzoek moet doen in jeugdhulpzaken. Een belangrijk punt waar de Raad in haar uitspraak de nadruk op legt is dat de gemeente bij het onderzoek, indien nodig, voldoende gespecialiseerde deskundigheid moeten inschakelen. De Raad heeft daarvoor een aantal stappen uiteengezet die de gemeente moet volgen voordat op een aanvraag voor jeugdhulp een zorgvuldig besluit kan volgen.

Nieuw onderzoek

Deze stappen worden niet altijd gevolgd door gemeenten, waardoor zij uiteindelijk hun huiswerk over moeten doen. Zo heeft de rechtbank in Overijssel geoordeeld dat de gemeente een besluit over jeugdhulp niet goed heeft onderbouwd. De rechtbank heeft toen zelf een beslissing genomen. Ook in Limburg heeft de rechtbank geoordeeld dat de noodzakelijke hulp niet afdoende inzichtelijk in kaart is gebracht en dat er nieuw onderzoek nodig is.

Heeft u naar aanleiding van dit stuk vragen over het aanvragen van jeugdhulp? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer.

Lees hier het eerdere bericht over de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over