Eind vorig jaar brachten we goed nieuws. Voor het eerst had een rechter duidelijk vastgesteld dat huishoudelijke hulp onder de Wmo valt. Helaas volgde er in januari een domper op de feestvreugde. Een andere rechter beweerde het tegendeel. Wie moeten we nu geloven?

Voor een definitief oordeel is het wachten op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De Raad buigt zich op 23 maart voor het eerst over het nieuwe Wmo-beleid van een gemeente. Dan gaat het om de gemeente Utrecht die de huishoudelijke hulp sterk heeft versoberd en waartegen enkele inwoners in hoger beroep zijn gegaan. De kans bestaat dat de Raad dan ook een principiële uitspraak doet in de kwestie: wel of niet Wmo?

Overigens zal de uitspraak niet meteen 23 maart zijn. Een uitspraak duurt dan nog minstens zes weken.

Vooruitzichten

De bekende Wmo-advocaat Matthijs Vermaat – met wie Ieder(in) samenwerkt – heeft goede hoop dat de Centrale Raad huishoudelijk hulp als Wmo-voorziening zal bestempelen. Dat zegt hij in een interview met Binnenlands Bestuur.

Krijgt u een brief van de gemeente dat u geen hulp krijgt of dat uw hulp wordt geschrapt omdat die niet meer onder de Wmo valt? Dan blijft het zinnig om bezwaar te maken. Denk eraan dat u dat wel doet binnen de wettelijke termijn van zes weken.

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over