De Tweede Kamer heeft maandag 27 juni tijdens het debat over de Participatiewet een unieke kans om het leven van mensen met een beperking drastisch te verbeteren. De Participatiewet heeft onder meer gezorgd voor uitzichtloosheid en een slechtere inkomenspositie voor jongeren met een beperking. Er moet daarom snel perspectief komen voor deze mensen, die zijn aangewezen op de Participatiewet. Wij zijn er maandag de hele dag bij om verslag te doen van het debat.

Slechtere inkomenspositie voor jongeren

De Participatiewet heeft gezorgd voor een slechtere inkomenspositie voor jongeren met een beperking, terwijl baankansen nauwelijks zijn verbeterd. Op maandag 27 juni liggen een aantal kleine verbeteringen op de Participatiewet voor in een debat in de Tweede Kamer: het zogeheten Breed Offensief. Alleen deze wijzigingen lossen niks op voor jongeren met een beperking die zijn aangewezen op de Participatiewet.

Daarom hebben vakbonden en cliëntpartijen de handen inéén geslagen en een manifest opgesteld met fundamentele verbetersuggesties. De allerbelangrijkste?

Zorg dat mensen met een beperking uitzicht hebben op een fatsoenlijk inkomen.

We deden daarom samen deze oproep aan minister Schouten (Armoedebeleid en Participatie). Illya Soffer, directeur van Ieder(in), hield twee weken geleden dit betoog in de Tweede Kamer:

Illya Soffer over uitzichtloosheid bij jongeren in participatiewet – YouTube

“Jongeren met een beperking of ziekte geven hun leven een onvoldoende. Een veel lager cijfer dan jongeren zonder beperking. Dat doen ze niet vanwege hun ziekte of beperking, maar vanwege de uitzichtloosheid. En de arbeidsmarkt helpt hen niet. En het is een misverstand om te denken dat er een bepaald type baan of regeling is waardoor deze groep dan wel aan het werk komt. Die groep is diverser dan mensen zonder beperking. En ze hebben aanpassingen nodig, begeleiding, ondersteuning, inkomensaanvullingen en in elk geval maatwerk en stabiliteit.”

Werken naar vermogen

Mensen met een medische urenbeperking kunnen bijna nooit het Wettelijk Minimum Loon (WML) per maand verdienen, ook al werken ze naar vermogen. Kun je 15 uur werken per week en verder niet vanwege je beperking? Dan kun jij je nooit uit de armoede werken. In de Participatiewet kun je slechts 15% bijverdienen boven op je uitkering met een maximum van 141 euro per maand boven het bijstandsniveau. Dit zorgt ervoor dat mensen afhankelijk blijven van hun ouders (thuis moeten blijven wonen) of hun partner en simpelweg geen financieel zelfstandige toekomst op kunnen bouwen.

Erkenning vanuit de politiek

Dit probleem is op dit moment onbespreekbaar in de politiek. Het begint daarom bij erkenning vanuit de politiek dat dit een probleem is. Er moet worden gezocht naar een oplossing waarin mensen die werken naar vermogen minimaal het WML per maand kunnen verdienen. Dat betekent dat mensen moeten worden gecompenseerd voor de uren die zij niet kunnen werken.

Wat moet er absoluut veranderen in de Participatiewet?

Voor nu is een absolute must dat in het debat in de Tweede Kamer wordt besloten dat:
1) de partner- en vermogenstoets wordt afgeschaft
2) de bijverdiengrenzen veel ruimer worden.

Volg het debat via livestream, op twitter of op de publieke tribune

Debat volgen via livestream: Je kunt het debat op maandag 27 juni live volgen tijdens de Livestream van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Debat volgen via twitter: Wij zullen op twitter regelmatig verslag doen met #GeenKansVoorMij

Debat volgen op de publieke tribune: Het bezoekadres van de Tweede Kamer is Prinses Irenepad 1, Den Haag. Lees hier meer over de regels voor als je de Tweede Kamer bezoekt.

 

Deel dit bericht