Gisterenmiddag, 4 oktober 2021, opende Ieder(in) samen met zes verschillende organisaties de 21ste editie van de Week van de Toegankelijkheid. Dat gebeurde met een live-uitzending vanuit het kantoor van Ieder(in) dat voor de gelegenheid was omgebouwd tot een ware studio. De uitzending startte met een kort vraaggesprekje  met Illya Soffer. De openingsvraag lag voor de hand: "Is Nederland na 21 jaar Week van de Toegankelijkheid nog steeds niet toegankelijk?"

Illya Soffer: “Ja, het is dit jaar de 21ste keer dat we de Week van de Toegankelijkheid organiseren, dus je zou kunnen zeggen dat toegankelijkheid vandaag meerderjarig is geworden. Maar helaas is toegankelijkheid nog steeds niet vanzelfsprekend.”

Vicieuze cirkel doorbreken

“Gelukkig zijn we vergeleken met vroeger wel veel verder met het thema toegankelijkheid op de agenda zetten. Maar als je kijkt naar websites, winkels, horeca of natuur; helaas is het nog lang niet gewoon dat mensen met een beperking overal in kunnen. En het vervelende is: als je er niet bent, dan wordt er ook geen rekening met je gehouden. Die vicieuze cirkel willen we doorbreken.”

Het doorbreken van die vicieuze cirkel kun je eigenlijk maar op één manier doen, aldus Soffer: “Er is maar één manier waarop je te weten kunt komen wat nodig is om de dingen goed toegankelijk te maken, en dat is door het motto ‘niets over ons zonder ons’ te rechtvaardigen. Dat betekent dat je geen beleid, geen uitvoering, straat, gebouw, winkel of website kan maken of verbeteren, zonder daarbij de stem van mensen met een beperking daarbij mee te nemen. Zij weten hoe het is om een beperking te hebben.”

Vuurtje aanwakkeren

Wat hoopt Soffer dat de Week van de Toegankelijkheid gaat brengen? “Ik hoop dat de Week van de Toegankelijkheid door het hele land weer een vuurtje aanwakkert waarmee we laten zien dat toegankelijkheid ook gewoon leuk is en dat de impact van het goed doen zo ontzettend groot is, voor zo ontzettend veel mensen.”

Opening Week van de Toegankelijkheid terugkijken

De hele uitzending van de opening van de Week van de Toegankelijkheid, met interessante bijdragen van zes heel verschillende organisaties, kun je terugkijken op YouTube:

Ieder(in) in de Week van de Toegankelijkheid

Heel veel organisaties doen mee aan de Week van de Toegankelijkheid. Daar zijn we ieder jaar weer blij mee. Zelf organiseert Ieder(in) dit jaar naast de opening nog twee activiteiten in de Week:

Lobby toegankelijkheid door het jaar heen

Naast de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid in oktober, vraagt Ieder(in) door het jaar heen zeer regelmatig bij de politiek en bij maatschappelijke organisaties aandacht voor betere fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Lees hier meer over wat Ieder(in) doet en wil bereiken op het gebied van toegankelijkheid.

Week van de Toegankelijkheid in de media

Deel dit bericht

Meer nieuws over