Een jaar geleden namen we afscheid van Jan Troost, boegbeeld van mensen met een beperking en bijzonder strijder voor een inclusieve samenleving. Ter nagedachtenis organiseerde Ieder(in), samen met Jans familie, op 22 april de allereerste Jan Troost-lezing. Een bijzondere bijeenkomst waar bestuurders, beleidsmakers en andere betrokkenen geprikkeld en geïnspireerd werden om de strijd voor gelijkheid en gelijkwaardigheid verder te brengen. 

Jeske Troost, Jans dochter, gaf deze eerste lezing. Op inspirerende wijze blikte zij terug op de acties van haar vader. En op de uitdagingen die zij op haar persoonlijke levenspad tegenkwam. Bovenal deelde zij haar toekomstvisie op een eerste echt inclusieve generatie. In een vurig pleidooi schetste Jeske, die is geboren met dezelfde beperking als haar vader (‘broze bottenziekte’), haar ideale toekomstbeeld van een wereld waarin diversiteit niet alleen wordt getolereerd, maar ook wordt gevierd.

Kijk de Jan Troost lezing terug

Fragment uit de lezing van Jeske Troost

“Elk gebouw is toegankelijk, elk politiek besluit is per definitie inclusief, mensen kijken je niet meer na als je passeert in een rolstoel of met een afwezig ledemaat, en ook in ziekenhuizen en werkplekken wordt iedereen omarmd. Er wordt niet meer gedacht in problemen, maar in oplossingen. Er heerst een gevoel van solidariteit en verbondenheid, omdat deze generatie mét elkaar is opgegroeid. Schoolklassen zijn gevuld met allerlei verschillende soorten en maten mensen. Iedereen is verschillend, maar we delen één ding: we zijn allemaal mens.”

 

Lees de volledige lezing van Jeske Troost

 

Sfeerimpressie van de Jan Troost-lezing 2024

openingslied

Jeske spreekt haar lezing uit

publiek luistert naar Jeske Troost

in gesprek met de zaal

de zaal

vraag uit de zaal

publiek en podium

 

Over de Jan Troost-lezing

Jan Troost heeft een grote invloed gehad op de ‘gehandicaptenbeweging’ en is ook een grote inspiratiebron voor Ieder(in). Om zijn nagedachtenis levend te houden, riep Ieder(in), in overleg met Jan en zijn familie, de jaarlijkse Jan Troost-lezing in het leven. Deze eerste lezing vond plaats op 22 april, precies één jaar na Jans ‘prematorium-party’.

Deel dit bericht

Meer nieuws over