Vandaag hebben ruim 300 Amsterdamse studenten Geneeskunde kennisgemaakt met 30 patiëntenverenigingen. De toekomstige artsen spraken met vertegenwoordigers van de verenigingen over de gevolgen die een aandoening of ziekte heeft op het dagelijks leven. Marije Hagendoorn van Ieder(in): “We organiseren dit elk jaar en iedere keer horen we terug hoe waardevol deze gesprekken zijn. Voor beide partijen.”

De vertegenwoordigers van de patiëntenverenigingen hebben vaak zelf een beperking of chronische ziekte, of zijn familie of naasten van iemand met een aandoening. Zij zijn dus ervaringsdeskundig. Door de gesprekken krijgen studenten een veel breder beeld van een aandoening of chronische ziekte dan alleen de medische kant ervan. Door de persoonlijke verhalen krijgen de aankomende artsen mee wat het betekent om een chronische ziekte te hebben.

Praktijkgericht onderwijs

De kennismaking met de patiëntenvereniging is een onderdeel van de praktijkcursus voor tweedejaars geneeskundestudente. Het VU Medisch Centrum verwacht van zijn toekomstig artsen dat ze weten wat het betekent om een chronische ziekte te hebben en welke weg een patiënt door de gezondheidszorg moet bewandelen. En vooral hoe de patiënt dat allemaal ervaart. Bij patiënten met een chronische ziekte ziet de weg door de gezondheidszorg er vaak ingewikkeld uit.

Dank aan de leden

Dit jaar werd de bijeenkomst voor het eerst online gehouden. Ieder(in) bedankt alle lidorganisaties die hebben meegewerkt. We hopen ook volgend jaar deze bijeenkomst weer samen met de VU te kunnen organiseren. Leden krijgen tegen die tijd vanzelf een uitnodiging.

Deel dit bericht

Meer nieuws over