Valys ondervindt momenteel vervoersproblemen door een landelijk tekort aan taxichauffeurs. Helaas zorgt dit er bij veel gebruikers voor dat zij beperkt worden in hun vrijheid. Het meldpunt van Ieder(in) ontvangt hierover veel teleurgestelde reacties van de gebruikers van Valys. Hieronder lees je wat er precies aan de hand is en welke actie je kan ondernemen.
decoratief

Personeelstekort ook bij Valys

Na de vervoersproblemen bij Valys tijdens de coronacrisis, heeft Valys nu weer vervoersproblemen, maar nu door een landelijk tekort aan taxichauffeurs. Onlangs hebben reizigers van Valys een brief ontvangen waarin ze worden geadviseerd om:

  • zo min mogelijk te reizen in de weekenden en tijdens spitstijden
  • een reis minimaal 72 uur van tevoren te boeken, bij voorkeur online via Mijn Valys
  • alleen uiterst noodzakelijke bagage mee te nemen, zodat er meer plaats is voor andere passagiers.

Valys waarschuwt reizigers verder voor langere wachttijden aan de telefoon en op de taxi. Ook kan vaker voorkomen dat de ophaaltijd afwijkt van de geboekte tijd of dat reizigers gebeld worden door de vervoerder met het verzoek om eerder of later te vertrekken.

Teleurstelling en boosheid onder Valysreizigers

Het Meldpunt van Ieder(in) heeft meerdere teleurgestelde en boze reacties ontvangen van de gebruikers van Valys; ”Het is te triest voor woorden dat in dit land steeds ouderen en mensen met een beperking overal de dupe van worden en steeds meer beperkt worden in hun doen en laten en eigenlijk gedwongen worden om maar thuis achter de geraniums te blijven zitten. Geen wonder dat mensen vereenzamen.” En “Hoe durf je te vragen dat mensen niet meer in het weekend, met feestdagen of in de door Valys bepaalde spitstijden gaan reizen… Familiebezoek en logeren in het weekend mag dus niet meer, ‘s ochtends met koffietijd ergens aankomen, ook niet meer. Ook moet je minimaal 72 uur van te voren je reis geboekt hebben, dus 1 of 2 dagen van te voren nog bedenken ergens op bezoek te willen gaan, mag ook niet meer. Sorry, maar ik vind dit echt te ver gaan en een grof schandaal in Nederland.”

Antwoord vanuit Iederin

We hebben meerdere meldingen ontvangen over de beperktere beschikbaarheid van vervoer en hoe Valys daarover communiceert. Het standpunt van Ieder(in) is dat vervoer een recht is en dat de dienstverlening door Valys op dit moment niet voldoet aan de eisen. Op 7 juni is een bericht van Valys aan de pashouders verzonden waarin ook voor de langere termijn nog problemen met de dienstverlening worden aangekondigd.

TV-programma Radar heeft een oproep gedaan om meldingen door te geven. Wij hebben die oproep ook op ons Twitter-kanaal geplaatst. Radar roept op om naast het melden bij je eigen vervoerder ook Radar te informeren.

Ieder(in) is in gesprek met Valys en het ministerie van VWS over de problemen met de dienstverlening.

Ook een probleem of vraag?

Stuit je op problemen die te maken hebben met je beperking of chronische ziekte? Neem contact op met het Meldpunt van Ieder(in). De medewerkers van het meldpunt helpen je graag verder op weg met goede informatie of een goede doorverwijzing.

Let op: het Meldpunt van Ieder(in) kan niet actief ondersteunen bij het vinden van een individuele oplossing.

Bel 085 – 400 70 22 of mail naar meldpunt@iederin.nl

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur (maandag gesloten).

Deel dit bericht