Ieder(in) krijgt veel signalen dat mensen ongerust zijn over de huishoudelijke hulp via de Wmo vanaf volgende jaar. Veel gemeenten willen hier fors op bezuinigen of de hulp zelfs volledig schrappen en onderbrengen in een Algemene voorziening. Wat veel gemeenten niet weten is dat VWS voor 2015 en 2016 75 miljoen euro per jaar extra beschikbaar stelt als toelage voor de huishoudelijke hulp. Ieder(in) adviseert belangenbehartigers en individuele burgers om hun gemeenteraad, wethouder en thuiszorgorganisaties zo snel mogelijk te wijzen op deze regeling.

Het gaat om een tijdelijke regeling voor 2015 en 2016. De toelage moet de inkoop door gemeenten van huishoudelijke hulp bij zorgaanbieders, zoals de thuiszorg, bevorderen. Het doel is om de werkgelegenheid op peil te houden, maar zal er ook toe leiden dat de huishoudelijke hulp in ieder geval komende twee jaar beschikbaar en betaalbaar blijft.

Gemeente moet nu in actie komen

Om in aanmerking te komen voor de huishoudelijke hulp toelage (HHT) moeten gemeenten wél in actie komen, want zij ontvangen die namelijk niet automatisch: vóór 15 oktober moet officieel bij VWS zijn aangemeld dat zij deze willen ontvangen. De deadline voor het indienen van een onderbouwd plan – in overleg met zorgaanbieders – is 30 november.

Wijs uw gemeente op de brief

Wij adviseren u om bij uw gemeente te informeren of deze bekend is met de regeling. Is dat niet het geval, wijs de gemeente op de brief d.d. 22 juli van staatssecretaris Van Rijn aan wethouders over de regeling. U kunt de brief hier downloaden.

Lees ook ons bericht over uw rechten rond huishoudelijke hulp via de Wmo vanaf 2015.

Meer over Zorg
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over