Hoe toegankelijk is het verenigingsleven voor mensen met een beperking? Op maandag 5 oktober start de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid. Onder het motto, Welkom bij de club‚ zetten verenigingen in het hele land hun deuren wagenwijd open voor mensen met een beperking.

In Nederland heeft zo‚ n 15% van de mensen een beperking. Ruim twee miljoen mensen die ook graag naar een voetbalwedstrijd willen gaan, tennislessen willen volgen, willen boogschieten of lid willen worden van een toneelvereniging. In de 16de Week van de Toegankelijkheid (5 t/m 10 oktober) wordt daarom speciaal aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van het verenigingsleven.

Wat is er te doen?

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid laten verenigingen door heel Nederland zien wat er zoal mogelijk is. Twee mooie voorbeelden zijn:

In Overijssel is er een uitgebreid programma voor de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Van maandag 5 tot en met zaterdag 10 oktober kunnen mensen met een beperking bij tal van verenigingen meedoen aan activiteiten zoals dansen, judo, korfbal en wielrennen.

In Den Haag zijn mensen met een (visuele) beperking welkom bij Schietclub Loosduinsche Burgerwacht. Op 5 oktober van 19 uur tot 23 uur en 10 oktober van 13 uur tot 17 uur zijn er ervaren instructeurs aanwezig die het schieten met luchtdrukwapens begeleiden. Mensen met een visuele beperking kunnen een luchtwapen gebruiken met optisch richtmiddel. De hoogte van de toon geeft de schutter aan of hij op het midden van de kaart richt. En de software geeft door gesproken woord aan waar zijn schot gevallen is. Wie in een rolstoel zit, kan met een schietsteun het wapen op de juiste hoogte houden.

Op de website van de Week van de Toegankelijkheid staan meer activiteiten in het hele land.

Vlag verdienen

In de Week van de Toegankelijkheid kunnen verenigingen een vlag verdienen. Iedereen kan een toegankelijke vereniging voordragen door een e-mail te sturen naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl. Vertel daarbij duidelijk om welke vereniging het gaat en waarom deze vereniging een vlag verdient.

Achtergrond

Ieder(in), de Oogvereniging en stichting Hoormij/NVVS organiseren de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid, met steun van het Revalidatiefonds. Het zijn in de meeste gevallen verenigingen, mensen met een beperking zelf en hun (lokale) belangenbehartigers die de activiteiten uitvoeren. Zij laten zo zien wat er beter kan.

Voor vragen over de Week van de Toegankelijkheid: www.weekvandetoegankelijkheid.nl, info@weekvandetoegankelijkheid.nl
of T 030-720 00 00.

Meer over Toegankelijkheid
Website Week van de Toegankelijkheid
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over